Frissen Fejérből

2021.06.04. 17:30

Nyolcvan helyen még fűtenek Fehérváron

Nem emlékszünk rá, de tavaly júniusban is volt olyan ház, ahol még ment a fűtés. A csütörtöki adatok szerint még 80 hőközpont működik Fehérváron. De jön a valódi meleg, megkezdhető a radiátorok cseréje.

Baráth Eszter

400 milliós beruházás, korszerűbb körülmények várják a Roth Gyula-Szakgimnázium diákjait Sopronban. A munkálatok során a kollégium összes, több mint fél évszázados radiátorát újra cserélik 20200520 Sopron Fotó:

Fotó: Magasi Dávid / Kisalföld

Idén a változékony időjárás miatt Székesfehérváron még jelenleg is több társas- és panelházban igénylik a fűtést. Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: – A fűtési idénynek, sőt a fűtési szezonnak is vége van, tehát már nincs rendelkezésre állási kötelezettségünk sem, de még közel nyolcvan hőközpontunkban van fűtésszolgáltatás.

A vezérigazgató hangsúlyozta, amíg fűtenek, addig az érintett házakban nem tudnak átalakítást végezni. Ugyanakkor attól kezdve, hogy a rendszer leállt, magának a lakónak, illetve a háznak kell meghoznia a döntést a karbantartás formájáról. – A rendszert le kell üríteni ahhoz, hogy például radiátort lehessen cserélni. Ezt a ház kérheti, tehát a közös képviselő, a lakásszövetkezet, vagy ha van fűtési megbízott bejegyezve, akkor ő kezdeményezheti, akár a lakók igényére – emelte ki Szauter Ákos a leürítéssel kapcsolatban. A folyamat elindítására már a Széphő online rendszerén keresztül is lehetőség van.

Az átalakításokra vonatkozó terveket be kell nyújtani a távhőszolgáltatónak a szakemberek jóváhagyása miatt, hangsúlyozta a vezérigazgató. Ez a folyamat is lebonyolítható online úton, viszont ebben az esetben érdemesebb a személyes konzultációt választani, mert a Széphő kollégái így tanácsokat is tudnak adni. – Ennek elsősorban az a lényege, hogy egybefüggő rendszerek vannak, különösen akkor, amikor egycsöves hálózatról beszélünk. Ezeknél a hálózatoknál, ha jelentősen eltérő radiátort szerelnek fel, megváltozhatnak a rendszer áramlási viszonyai, és ez az egész hálózatra kihathat – hangsúlyozta a tervek ellenőrzésének fontosságát Szau­ter Ákos. Ez azt is jelentheti például, hogy abban a lakásban, ahol az átalakítás történik, jól működik a radiátor, jó lesz a fűtés, ám közben más lakásokban jelentkeznek problémák. Figyelni kell a bekötésekre is, arra, hogy milyen módon kerül fel az új fűtőtest, mert ebben az esetben is előfordulhat, hogy létrehoznak egy hibát.

Érdemes a társasházakban összehangolni a radiátorok cseréjét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendszer visszatöltésének időpontját már a leürítés igénylésénél is meg lehet adni, ha pedig a Széphő kollégái a lakók jelenlétében be tudnak menni a lakásba, akkor a bekötést is ellenőrzik.

– A visszatöltésnél nagyon fontos az is, hogy a közös képviselő tisztában legyen azzal, hogy a házon belül máshol nem történt szerelés, módosítás. Sajnos volt ilyen tapasztalat régebben, hogy történt olyan lakásban is radiátorcsere, amiről a közös képviselő nem tudott. Mi elkezdtük visszatölteni a rendszert, és mire észrevettük, hogy valahol elmegy a víz, addigra leázott az érintett és az alatta lévő lakás is – emelte ki a vezérigazgató.

A szakemberek javaslata, hogy két hétnél hosszabb időre ne ürítsék le a rendszert, mert ha levegő van a hálózatban, akkor elindul a rozsdásodás, ami minden lakást érint. Szauter Ákos negatív tapasztalatként emelte ki, hogy a visszatöltést sokan az utolsó pillanatra hagyják és a fűtési szezon megkezdése előtt felhalmozódó igények teljesítése csak hosszabb határidővel oldható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában