Frissen Fejérből

2021.06.10. 07:10

Fontosnak tartották az útjelző tábla építését Magyaralmáson

Tavaly közadakozásból épült a Trianon-emlékmű a faluban. Sokan adományoztak, így idén a megmaradt pénzből útjelző emléktáblát készítettek és fel is avatták a nemzeti összetartozás napján.

Palocsai Jenő

Elkészült az elcsatolt városok irányát mutató tábla

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Viniczai József, a Magyaralmási Trianon Emlékbizottság vezetője elmondta: Fontosnak tartottuk, hogy a 100 évfordulóra létre tudjunk hozni valami maradandót. Akkor még nem tudtuk, hogy egy emléktábla lesz vagy egy egész emlékmű? Az önkormányzat nem támogatta az elképzeléseinket, de a társadalmi kezdeményezés mögött tudhattuk a falu támogatását, ezért nem hagyhattam, hogy lesöpörjék az asztalról az emlékmű ügyét. Ez volt az ok, amiért elvállaltam az emlékbizottság vezetését és közös összefogással elkészült 2020-ban az emlékmű.

Azonban úgy alakult a kivitelezés, hogy a sírköves, aki készítette az emlékművet és az arra rögzített márványtáblát, az utolsó pillanatban bejelentette, hogy nem kér a munkáért semmit, a munkadíja az adománya. Ám a közadakozásból összegyűjtött pénz erre volt szánva, így a megmaradt pénzzel el kellett számolnia a bizottságnak.

Elkészült az elcsatolt városok irányát mutató tábla
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A megoldásért az adakozók táborához fordultunk, meséli Viniczai, ezért megkérdeztük őket, mi legyen az összegyűjtött pénz sorsa? Az egyik opció az volt, hogy odaadjuk a pénzt az önkormányzatnak az emlékmű karbantartására. A másik lehetőség pedig az volt, hogy az emlékparkban kialakítunk egy Szeretet kutat, ahol lakatokat lehet volna elhelyezni, ám kétharmados többséggel úgy szavazott az adakozók fóruma, hogy útjelző emléktábla legyen az emlékmű mellett, melyen az elcsatolt területek nagyobb városai, illetve azok Magyaralmástól mért távolságai szerepelnek.

Az emlékmű mellé állított kiegészítő alkotás elkészítésében az az Almáson dolgozó lakatosmester volt segítségükre, aki tavaly már egy kovácsolvas hidat adományozott az emlékpark bejáratához. Bálint Zoltán sem számolt fel munkadíjat, és így a megmaradt pénz elegendő volt az útjelző tábla anyagára, galvanizálására, illetve az azt követő porfestésére.

 

Viniczai elmondta: – Az emlékmű és mellé a tábla elkészült, június 4-én felavattuk. Amit akartunk, azt végül is véghez vittük, ezért a bizottságot feloszlattuk, és az emlékműegyüttest átadtuk a mindenkori önkormányzatnak, hiszen ez a magyar nemzet és a falu összetartó közösségének a szimbóluma is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában