Frissen Fejérből

2021.06.29. 11:00

Folytatódik a kerékpárút építése Kisfaludnál

A Budapest–Balaton kerékpárút kisfaludi szakaszának kivitelezése június 21-én elkezdődött, ám akkor a munkálatokat nem folytatták.

Tihanyi Tamás

A bevezetendő forgalmi rendet az alábbi térkép szemlélteti

Fotó: NIF

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Strabag kivitelezésében épül a Budapest–Balaton kerékpárút, s június elején megkezdődött a 7. számú főúton, Kisfalud mellett a kerékpáros aluljáró építése, melynek során jelzőlámpás irányítással sávlezárásokat vezettek be. Az autósok egyszerre csak egy sávot használhattak, váltakozó irányban, s ez komoly forgalmi akadályokhoz vezetett. Az igen komoly közlekedési fennakadásra a kivitelező sem számított, ezért a munkálatokat átmenetileg felfüggesztették, de most már tudjuk, hogy a munkát tovább folytatják.

A bevezetendő forgalmi rendet az alábbi térkép szemlélteti
Fotó: NIF

A lényeg, hogy július 5-től várhatóan szeptember közepéig a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal kiépítéséhez kapcsolódóan a 7. sz. főút Székesfehérvár bevezető szakaszán megkezdődnek a kerékpáros aluljáró építési munkái, emiatt jelentős forgalmirend-változásra kell számítaniuk a közlekedőnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 7-es főút Agárd és az autópálya irányába csak egy sávon lesz járható, a közlekedők Székesfehérvárról Agárd, illetve az M7-es autópálya irányába csak kiépített terelőúton, 20 km/h-s sebességkorlátozás mellett haladhatnak. Ez biztosan nagy dugókat eredményez majd. Székesfehérvárról Kisfalud felé a kanyarodás a munkálatok ideje alatt biztosított marad, ám ez korábban is nagy figyelmet igényelt a járművezetők részéről. Ráadásul most Kisfalud irányából, a balra kanyarodás az M7-es autópálya irányába nem lesz lehetséges.

A forgalomtereléssel érintett szakaszon torlódásra és megnövekedett menetidőre kell számítani
Fotó: NIF

A fővárost az ország legnépszerűbb turisztikai látványosságával, a Balatonnal összekötő kerékpárút építésének ötlete nem új keletű. Azonban ahogyan szaporodnak a kerékpáros útvonalak az országban, úgy lesz egyre több az aggódók száma is, hiszen a biciklisek több településen hétvégente lényegében leállítják a folyamatos gépjármű forgalmat. Így látja ezt például Pákozd polgármestere, Kardos Ádám is, aki szerint a meglévő mellett még egy kerékpáros útvonalat már nem bír el a község.

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kivitelezes-kisfalud-budapest-balaton-kerekparut-dugo-5048669/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában