Frissen Fejérből

2021.06.19. 07:54

Főhercegi elismerést kaptak Alcsútdobozon a diákok

Helyi és országos elismerésekkel büszkélkedhetnek gyerekek és pedagógusok a nehéz esztendő ellenére. Habsburg-Lotharingiai Mihály Bécsből érkezett feleségével egyenesen az ükapa nevét viselő József Nádor Általános Iskola évzárójára.

Zsohár Melinda

Habsburg Mihály is aktívan részt vett az évzárón

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Keindl Zoltánné igazgató köszöntötte a ballagó nyolcadikosokat és a tanévzáró gyerekeket, szüleiket – mindenki vizsgázott a nehéz esztendőben. Az online oktatás új kihívást jelentett, s a szabályok betartása is meghozta az eredményt: nem kellett karantént elrendelni az intézményben. Habsburg Mihály már az államszocializmus idején Magyarországra látogatott, az­óta is töretlen a kapcsolata az otthonának tartott Magyarországgal és a faluval, ahonnan a háború végén menekült el a család.

Habsburg Mihály is aktívan részt vett az évzárón
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Általában egy tanuló kapja meg az iskola és Mihály főherceg által alapított elismerést, de idén két kitűnően teljesítő nyolcadikos fiú vehette át a József Nádor-díjat az iskola javaslata alapján. Kalucza Tamás és Keindl Gergő kitűnő tanulók, igazolt futballista sportolók korosztályukban, ketten maguk jó barátok is, példaképei a kisebbeknek. Habsburg Mihály bejelentette, ezután is eljön Alcsútdobozra, ám a díjátadó szerepet Habsburg-Lotharingiai József Albrecht unokaöccsére testálja át. Tréfásan tette hozzá a bejelentéshez: a fiatal rokont akár még ötven évig üdvözölhetik a községben! Egyelőre nem tudta bemutatni őt, de augusztus 20-án mindketten együtt köszöntik Szent István emlékét, ígérte meg Tóth Erika polgármester asszonynak. (Alcsút 1950-ben egyesült Dobozzal, ezért a kétféle említés a kastély, a család és a múlt kapcsán.) Az iskola elegáns, gravírozott faliórával ajándékozta meg Mihály főherceget, rajta az iskola képével.

 

Az idén huszonhat kitűnő és tizenkilenc jeles tanuló vette át az oklevelet a jó bizonyítványért. Az Alcsútdoboz Községéért Alapítvány Jó tanuló, jó sportoló díját egy testvérpár, Baljer Márk és Baljer Kitti kapták, ők országosan is elismertek teljesítményükért. Kásler Miklós miniszteri elismerésében részesült Szanyiné Halgancz Teréz kiváló pedagógiai munkájáért. A balesetben elhunyt egykori diák, Schmolkó Balázs emlékére alapított díjat az édesanya adta át Németh Lili Hannának és Bíró Olívia Zoénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában