Frissen Fejérből

2021.06.17. 15:13

Ellenkező lesz a bodajki zarándoklat iránya, de az út ugyanaz

Egy évezreddel ezelőtt felkerekedett a királyi család és a koronázóvárosból elzarándokolt Bodajkra, a szent kúthoz vízért. Idén, 2021. június 26-án, szombaton a Mária-kegyhelyről indulnak zarándokok, vízzel teli kulacsokkal Székesfehérvárra.

Palocsai Jenő

A zarándokút végállomása az egyházmegyei látogatóközpont lesz, melyet ekkor nyitnak meg

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szent István és udvartartásának egy része is megtette azt a hozzávetőlegesen 25 kilométert, ami a két települést elválasztja egymástól. A Magyar Szent Család emlékezetére zarándokcsoport indul június 26-án a Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhelyről.

Mórocz Tamás bodajki plébánostól tudjuk, hogy reggel hétkor lesz a gyülekező a templom udvarán. Aki szeretne, az meríthet a szent kútból, majd a plébános áldását követően elindul a menet.

Az első, frissítővel és pihenőidővel tervezett megálló az Iszkaszentgyörgyön álló Egyházmegyei Lelki Centrumnál lesz, a Rákóczi utca elején, és várhatóan majd csak délután ötkor érkeznek a hívők a Móri úti Szent Sebestyén-plébánia­templomhoz. A Felsővárosban csak rövid időre állnak meg, mert időben kell érkezniük a zarándokoknak a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközponthoz, melynek este hat órakor kezdődik a megnyitóünnepsége. A már jóval korábban elkészült központ átadásán Spányi Antal megyés püspök, Cser-Palkovics András fehérvári polgármester és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vesz majd.

A zarándokút végállomása az egyházmegyei látogatóközpont lesz, melyet ekkor nyitnak meg
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szervezők mindenkit várnak a zarándokok sorába, imádkozva és énekelve vonulni településeken át, és mint azt Smohay András múzeumigazgatótól megtudtuk, nem kell védettséget igazoló kártya, ugyanis nemcsak a menet, hanem az ünnepség is szabadtéren lesz, mivel a központ termeit nem ilyen létszámú tömeg fogadására tervezték.

Az esemény nem teljesítménytúra, bárki bármelyik szakaszon csatlakozhat a menethez, ám időben, legkésőbb június 21-ig mindenkinek jeleznie kell részvételi szándékát az [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában