ütemterv szerint haladnak

2021.06.08. 11:30

Ébred a csurgói istálló

Munkagépek és mesteremberek riasztották hosszú álmából a Károlyi-kastély lóistállóját. A szendergés ideje alatt sokat romlott az épület állaga, de a most zajló beruházásnak köszönhetően nemcsak régi fényében pompázik majd, hanem modern elemekkel is kiegészül, tudtuk meg a gróftól, Károlyi Györgytől.

Palocsai Jenő

Az Ybl Miklós által épített falakat az eredeti terveknek megfelelően állítják helyre

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Károlyi József Alapítvány mindent elkövet, hogy a lehetőségekhez képest az eredeti formába hozza a kastélyt és közvetlen környezetét. Nem csak a régi szépséget állítják helyre, hanem valódi, a mai igényeket kielégítő tartalommal is megtelnek az épületek éppúgy, mint az ősfás kert.

Károlyi György a most zajló kivitelezéssel kapcsolatban elmondta: – A nemzeti kastély és várprogram keretében újítjuk fel a műemlék istálló-kocsiszín épületet. A kivitelező múlt év decembere óta dolgozik az épületen. Jelenleg az elvégzett tető- és falbontások után a műemlék szerkezeti megerősítése folyik, illetve a napokban kezdődött meg a falak sómentesítése, vízszigetelése.

A volt istálló már a nyárra tető alá kerül, de a teljes munkafolyamat vége majd csak az év végére várható. Az ütemterv szerint ősszel már belső munkálatok folynak, így a homlokzat már akkor is látható lesz majd a kastély parkjában sétáló vendégek számára.

Mivel ódon falakat és tetőket bontottak, volt rá esély, hogy előkerül valami régi tárgy, lelet, ám mint kiderült, a korábbi feltárások sora és a műemléki dokumentáció teljes körű volt, így semmi érdekesség nem került elő. De van több eredeti rész, ami visszaépülhet a felújított épületbe. Az eredeti térstruktúra mellett van néhány szintén eredeti lóállás, ablak, ajtó, kőkeret, kerékvető és szerencsére megmaradt a homlokzaton a lófejeket ábrázoló fém dombormű is.

Az Ybl Miklós által épített falakat az eredeti terveknek megfelelően állítják helyre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Interaktív kiállítóterem is helyet kap majd az új istálló épületben.

– A kiállítások a Károlyi-­család és a kastély történetét mutatják be, a család színházhoz, zenéhez, a tudományos akadémiához, utazásokhoz kapcsolódó tevékenységén keresztül. Mindegyik tematikát interaktívan, élményszerűen, filmekkel, multimédiás felületekkel mutatjuk be – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a lovak is megjelennek majd. A helyszínből fakadóan, kimondottan a gyermekek számára a lótartás is megjelenik majd egy interaktív bemutatóban, mint szakterület, és lesz egy „pattanj nyeregbe„ lovas játszótér is a parkban. De valódi lovak patái is koppannak a kövezeten, ugyanis a tervek szerint a kastély látogatói estenként sétakocsikázáson vehetnek majd részt, igaz, csak a közeli lovarda közreműködésével.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e valami érdekes, említésre méltó esemény, ami az istállóhoz kapcsolódik, a következőt válaszolta:

– Az eredeti épület egy része néhány évvel az építés után tűzkárt szenvedett, és bár a lovakat szerencsére kimentették, de újra kellett építeni az istállót. Ez a munka még abban az évben meg is történt, méghozzá Ybl Miklós irányítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában