Frissen Fejérből

2021.06.09. 14:00

Agyő a szippantósnak: elindulhat a csatornarákötés Kulcson

Végre Kulcs lakói – mintegy 1300 ingatlan – számára is megnyílt a lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózatra való rácsatlakozásra!

FMH

A csatornázásnak köszönhetően csökken a talajvíz szennyezése

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A csatornahálózat bővítésével jelentősen csökken a Kulcsot érintő környezeti terhelés, megoldhatóvá válik a település szennyvizének biztonságos elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése és az ivóvízbázisok veszélyeztetése is. A csatornabővítés révén a kulcsiak a jelenleginél egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezetben élhetnek, s nem kell a szennyvíz egyedi tisztításával, az egyedi vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével törődniük.

– A csatornázásnak köszönhetően csökken a talajvíz szennyezése, javulnak az életkörülményeink, hosszú távon pedig az ingatlanjaink értéke is növekedhet – nyilatkozta Jobb Gyula polgármester.

Rácalmást is érinti

Nemcsak Kulcsot érinti a beruházás. Rácalmáson a korábbi szennyvíztisztító telep szennyvízátemelőként funkcionál tovább. Mind a kulcsi, mind a rácalmási szennyvizet a dunaújvárosi szennyvíztelepre vezetik el. Dunaújváros esetében az északkeleti városrész bővülése, terjeszkedése miatt bővült a csatornahálózat, az ott épült új belterületi ingatlanok ugyanis még nincsenek a hálózatba kapcsolva.

A csatornázásnak köszönhetően csökken a talajvíz szennyezése
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– A csatornahálózat bővítésének egyik legfontosabb célja, hogy a vízhasználatból fakadó környezeti terhelést csökkentsük. Hogy a kulcsiak is minél tovább élvezhessék a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozás előnyeit, nem szabad elfelejteniük: a csatorna nem szemetes – nyilatkozta Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője. – Mindenkit arra kérünk, hogy a lefolyókba semmi olyasmit (ételmaradékot, használt sütőolajat, tampont, vattát, nedves törlőkendőt, használt pelenkát, macskaalmot, virágföldet) ne dobjanak, ami a csatornahálózat és a tisztító telepek működését zavarhatja – folytatta.

Feltétele is van

Lakatos Edina hozzátette még, azoknak, akik korábban jelezték, hogy szeretnének rácsatlakozni a csatornahálózatra, egyelőre nincs teendőjük, őket az önkormányzat dolgozói rövidesen keresni fogják. Az azonban fontos, hogy a rákötés meghatározott átvételi napjára az ingatlantulajdonosnak el kell készíteniük vagy készíttetniük a megépült tisztítóakna és a házi szennyvízhálózat összekötését.

Jobb Gyula a Dunaújvárosi Hírlapnak adott nyilatkozatában rámutatott, a rákötés műszaki átvételének feltétele az is, hogy a leendő fogyasztó már leadta – illetve aki még nem tette, az minél előbb leadja – a kulcsi polgármesteri hivatalban a Megrendelő: ivóvíz-csatorna bekötés létesítésére formanyomtatvány elnevezésű dokumentumot. Ehhez kapcsolódóan a csatorna-szakfelügyeleti díj befizetéséről szóló csekket vagy utalási igazolást is szükséges bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában