Az üres csend maradt

2021.06.07. 07:30

A nadapi sváb családok kitelepítésének 75. évfordulójára emlékeztek

Vasárnap délután a katolikus templomban bemutatták az évforduló alkalmából készült Nadap története című könyvet is.

Borsányi Bea

A katolikus templomban Köteles Zoltán, Nadap polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Míg egyes források szerint alig több mint 200, mások szerint pontosan 412 svábot telepítettek ki 1946. május 20-án a Velencei-tó feletti apró településről. A szomorú évforduló kapcsán Köteles Zoltán polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő mondott beszédet a templomban összegyűlteknek, majd ezt követően felolvasták a ma 88 éves Kaiser Johanna visszaemlékezését, akit virágcsokorral is köszöntöttek a templomban. Az egész életét Nadapon töltő idős asszony 13 évesen élte át a kitelepítés szörnyűségeit és fájdalmát.

A katolikus templomban Köteles Zoltán, Nadap polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Családja végül szó szerint az utolsó pillanatban tudta meg, hogy nekik mégsem kell szekérre szállniuk. A mai napig emlékszik arra az üres csendre, ami az elűzöttek után maradt a faluban. Mint később kiderült, a Kaiser családot a főerdész mentette meg, akinél egyik leányuk dolgozott abban az időben. A templomi hallgatóság arcára könnyeket csalt a történet. Az emlékműsort követően Kupi László, a Nadap története címmel frissen megjelent kötet szerzője mutatta be könyvét, amelynek ötlete egy évvel ezelőtt született meg, és mára kézzelfogható valósággá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában