Frissen Fejérből

2021.06.19. 07:15

A hosszú kényszerszünet után megkezdődött az idei Emlékparki Nyár

A hosszú kényszerszünet után első eseményével megkezdődött az idei Emlékparki Nyár.

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely pénteken kilencedik alkalommal, egy forró nyári nap késő délutánján kezdte meg az idei Emlékparki Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot. A régen várt eseményen Görög István ügyvezető Könyvné Szabó Éva népi iparművészt, bőrművest és férjét, Könyv István János grafikus művészt köszöntötte. Az alkotó házaspár a Tolna megyei Simontornyáról érkezett, együtt és külön-külön is számos kiállításon bemutatkoztak már országszerte, így adva számot hagyományőrző, kézműves és tervezői tevékenységükről.

Fotó: Tihanyi Tamás

Könyvné Szabó Éva elmondta, szívesen tart foglalkozásokat, „élőmunka” bemutatókat elsősorban gyerekeknek, mert férjével együtt hiszi, hogy őseink tudását, motívumvilágát megőrizni, valamint az utókornak átadni a legszebb kötelességek egyike. A világ sok országába eljutották már munkái. Férje lapunknak arról beszélt, mennyire örül annak, hogy szembesülhet a pákozdi létesítmény fejlődésével, hiszen negyvenhárom éve ő tervezte az egyik bemutató helyszínét. Grafikusi tevékenységét azóta a társadalomkritika, a zene és az irodalom jegyében végzi, de szívesen dolgozott egyebek mellett dekoratőrként, kiállítások rendezőjeként és reklámokkal is.

 

Könyv István János – aki alapító tagja a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségének –2000-ben Millenniumi Emlékérmet, Könyvné Szabó Éva 2015-ben Tolna Megye Művészetéért Díjat kapott, de ez csak egy-egy elismeréseik közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában