Iroda otthon

2021.06.14. 16:00

A home office az otthonválasztás szempontjait is befolyásolhatja

Az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a home office és a távmunka aránya. Amennyiben ez a foglalkoztatási forma a járványhelyzet enyhülése után is a mindennapok része marad, az az otthonválasztás szempontjait is befolyásolhatja – áll az OTP Ingatlanpont lapunkhoz is eljuttatott jelentésében.

FMH, VV

Amennyiben nem lehetséges önálló szoba kialakítása, munkaállomás is leválasztható a közös térből Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A KSH felmérése azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány hatására ugrásszerűen megnőtt a home office és a távmunka aránya, csúcsát a múlt év májusában érte el, amikor a hazai munkavállalók 17 százalékát érintette ez a foglalkoztatási forma. A home office és a távmunka terjedésével az irodák iránti kereslet is átalakult, és világszinten tapasztalható, hogy a cégek ingatlanportfóliójuk piacra dobásával igyekeznek helyrebillenteni a járvány miatt megingott mérlegeik egyensúlyát. Feltételezhető, hogy sokan a korlátozások feloldása után sem hagyományos irodatérben dolgoznak majd, és a hibrid munkarendek lehetnek jellemzőek, ami az ingatlanválasztási szempontok átalakulását is maga után vonhatja.

– A terasz, erkély, kertkapcsolat megléte és az agglomeráció felértékelődése mellett számos olyan további tényező van, ami az otthoni munkavégzés szempontjából értéknövelő szempont lehet. Talán elcsépeltnek tűnhet, de azzal, hogy egyre több időt töltünk otthoni munkavégzéssel és egyszerre többen is dolgozhatnak ugyanott, valamint az okosotthonok terjedésével egyre több eszköz csatlakozik a világhálóra, a stabil és széles sávú internetkapcsolatnak egyre nagyobb a szerepe – mondta Valkó Dávid vezető elemző.

Amennyiben nem lehetséges önálló szoba kialakítása, munkaállomás is leválasztható a közös térből Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A lakások belső elrendezése szempontjából fontos az elkülöníthető, munkavégzésre alkalmas tér vagy dolgozószoba megléte. Aki új lakást vásárol vagy bérel, ebből a szempontból könnyebb helyzetben van, hiszen már eleve olyan ingatlant választhat, ami megfelel a megváltozott igényeknek, de egy korábban tárolónak használt helyiség is átalakítható dolgozószobává a lakás felújítása során, akár a lakásfelújítási támogatás igénybevételével. Új lakóprojekteknél egyre több esetben tüntetnek fel az alaprajzokon külön dolgozószobát, melyek egy évvel korábban még egyértelműen hálószoba feliratot kaptak volna.

A megfelelő helyiség kiválasztása mellett érdemes ügyelni a megfelelő fényviszonyokra is, egy felújítás keretében a nyílászáró és a világítás cseréjével biztosítható, hogy ne egy sötét zugban kelljen a munkaidőt eltölteni. Amennyiben nem lehetséges önálló szoba kialakítása, bútorokkal is leválasztható egy munkaállomás a közös térből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában