mindenki jókedvűen indult útnak

2021.06.21. 11:00

A borokat ünnepelték – Húszéves a csókakői Szent Donát Borrend

A hegy levét ünnepelték Csókakő várának lábánál a Kárpát-medencei borrendek és borbarátok találkozóján.

Borsányi Bea

Forrás: Berényi István

Szombat reggel a disznótoros reggeli mellett kezdtek gyülekezni a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező borrendek és borbarátok Csókakőn, az idén 20 éves évfordulóját ünneplő Szent Donát Borrend szervezésében megvalósuló eseményen. A járványhelyzet miatt nem mindenki tudott megérkezni, a hangulatra viszont nem lehetett panasz. A családias beszélgetéseket és hangos nevetéseket egy-egy koccintás hangja törte meg. A borünnep megnyitóját követően a rendek tagjai díszruhában, zászlajukat a magasba tartva indultak el a felvonuláson.

A Barkócaberkenye Néptánccsoport gyermekei adtak műsort a borrendek találkozójának megnyitóján 
Forrás: Berényi István

A templomban meghallgatott énekek és áldás után tréfás hagyomány részesei lehettek a jelenlévők. Eszerint, ha Szent Donát szobrának pohara elnyeli a bele töltött bort, akkor az eseménynek vége és mindenkit hazaindulhat. Ha viszont a nedű túlcsordul, az azt jelenti, a faluban sok bor van, a résztvevők pedig elindulhatnak a kóstoló körútra. Taps fogadta, mikor az utóbbi történt és a tikkasztó hőség ellenére mindenki jókedvűen indult útnak.

Ebben az évben Szelp Juditot vette fel tagjai közé a rend
Fotó: Berényi István

A helyi termelők borainak kóstolása közben a menet a Nagy-Magyarország téren Trianon évfordulójának megemlékezéséért állt meg. A végállomás a vár lábánál volt, ahol ebéd és kulturális műsor fogadta a vendégeket. A jókedv később sem apadt, estébe nyúló mulatozás zárta a borrendek és borbarátok találkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában