Frissen Fejérből

2021.05.12. 15:56

Visszakapták a teret a fehérvárcsurgóiak

Még 2019-ben nyerte a Magyar Falu Program keretében a település útfelújítási pályázatot. Azt egy évvel később módosította az önkormányzat és szerdán délelőtt hivatalosan is visszakapta a falu a felújított Vörösmarty teret.

Palocsai Jenő

A szalagot Törő Gábor országgyűlési képviselő, Temesvári Krisztián polgármester és Volkersdorfer Istvánné korábbi képviselő testületi tag vágta át

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy négyről hat méterre szélesítik az utat, pályázati pénzből, ám az erre beadott 2020-as módosítási kérelemnek köszönhetően úgy alakították ki a műszaki tartalmat, hogy a keretösszegbe beleférjen a parkoló alatti vízelvezető rendszer és a felette lévő, pakolókkal teli felület aszfaltburkolata is.

Temesvári Krisztián polgármester kérdésünkre elmondta: – A pályázat 26 millió forintos összege elegendő volt a teljes projekt kivitelezésére, ugyanakkor az önkormányzat is tett hozzá, ennek segítségével tudtunk 10-12 férőhellyel parkolót bővíteni.

Nemcsak a fent felsorolt látható és föld alatti elemek újultak meg, hanem maga a tér szívét képező park is. A régi, elöregedett sövény helyén ma lakossági felajánlásokból érkező, új, fás növények virítanak.

A szalagot Törő Gábor országgyűlési képviselő, Temesvári Krisztián polgármester és Volkersdorfer Istvánné korábbi képviselő testületi tag vágta át
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A település vezetőjétől megtudtuk, hogy a most átadott felújításon túl van másik két helyszín is, ahol jelenleg is folynak a munkálatok. A föld alatti víztelenítési munka jól halad és nagy valószínűséggel júniusban teljesen el is készül. Az ehhez szükséges kutak és a felszíni vízelvezető csatornák már készen vannak, jelenleg a kőbordák kiépítése zajlik. Eközben a művelődési ház felújítása is folyamatban van, ott már nincs más hátra, mint a festés és a laminált padló leterítése.

– A település jövőbeli tervei között szerepel, hogy folytatjuk a Vörösmarty tér építését. Az áruház előtti, közel 70 méteres szakaszt szeretnénk rendbe tenni, egy belügyminisztériumi pályázat segítségével, amit már be is nyújtottunk, – mondta Temesvári, aki hozzátette, hogy a bolt előtti szakaszt is úgy kívánják új útburkolattal és járdával ellátni, hogy alatta kicserélik a vízelvezető rendszert.

Ez az öt-hatmilliót igénylő beruházás szorosan kapcsolódik a Barátság köz útpályájának felújításához. Az ezekhez szükséges húszmilliós pályázat már a Belügyminisztériumnál várja a kiíró pozitív döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában