Frissen Fejérből

2021.05.19. 15:00

Újraindulnak a programok a Dinnyési-fertőn is

Újjáéledt az érdeklődés a Madárdal tanösvény titkai iránt.

Tihanyi Tamás

A Madárdal tanösvényen Fenyvesi László természetvédelmi őr várja az érdeklődőket

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A 2010-ben létrehozott Madárdal tanösvény területe magányos maradt az elmúlt hónapokban, ám a programok most már egyre nagyobb intenzitással kezdődhetnek újra, az érdeklődés talán a járványt megelőző hónapoknál is nagyobb. Azonban van némi változás az ösvényen. – El kellett bontani az útvonalon található hidak egyikét, ezt annak balesetveszélyes állapota indokolta – mondta Fenyvesi László természetvédelmi őr. – Ennek az lett a következménye, hogy a területen egyelőre nem lehet körbemenni, ám mégis mindkét oldalról járható maradt. A hidat várhatóan őszre építik újjá, ám egy másik híd felújítása sem várhat már sokat magára, amely az önkormányzat kezelésében van.

Jelenleg a Madárdal tanösvény három részből tevődik össze. Az egyik egy tóparti túra, amely a Dinnyési Hagyományőrző Központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet. A második egy úgynevezett szikes út, amely a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig tart, amely jelenleg a Seregélyesi Baptista Általános Iskola gondozását élvezi. A harmadik pedig a Müller István-túra, amelynek résztvevője három kilométeres körutat járhat be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen. Az első két túra ismereteit a kihelyezett információs táblákon el is lehet olvasni.

A Madárdal tanösvényen Fenyvesi László természetvédelmi őr várja az érdeklődőket
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A harmadik túrát, az útvonal értékeit közel ötven éven át hűségesen őrző természetvédelmi őrről, Müller Istvánról nevezték el. A kirándulás során láthatóak nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigányréce) és őshonos háziállatok (magyar szürke marha, rackajuh).

Fenyvesi László természetőr elmondta: a járvány után most indulnak náluk is újra a programok, és máris igen nagy az érdeklődés. A túravezetést jelenleg oltási igazolvánnyal rendelkező szakemberek tartják a nemzeti parkokban, ha ez valakinél esetleg még hiányozna, az maszkot visel. A területre egyébként beoltott érdeklődőket várnak, de szabad téren a maszkviselés természetesen nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában