Busszal brutális „betegút”

2021.05.06. 11:30

Ügyeletügyben elfogytak Aba mellől a szomszédos települések

Azzal, hogy május 1-én elindult a kálozi központú háziorvosi ügyelet, bevégeztetett az abai központúnak. Aba belépett a polgárdi ügyelet gyűjtőkörébe. Abáról autóval kisebb, busszal nagy utazás.

Majer Tamás

Ezután az abai betegeknek is a ide, a polgárdi háziorvosi ügyeletre kell elfáradniuk, ha úgy érzik, hogy baj van

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Áprilisban még volt abai központú orvosi ügyelet. Az abai, a soponyai, a sárosdi, a sárkeresztúri, a sárszentágotai és a kálozi polgárok járhattak oda. Az önkormányzatokkal szerződő Emergency Service Kft. szervezte meg, ők béreltek ügyeleti helyet az abai járóbeteg szakrendelő épületében.

A megszűnő abai és az elinduló kálozi ügyeletben egyaránt ügyelő Bőle Pál kálozi háziorvos decemberben arról beszélt, igen szűkös az abai ügyelet bérleménye. Eközben már tavaly kirajzolódott, hogy az érintett községek, illetve Aba között az orvosi ügyelet megszervezése témájában (sem) idilli a kapcsolat.

A települések polgármesterei az Emergency áremelő szándékáról is többször nyilatkoztak. Nos, május elsejével Soponya, Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota és Káloz beindította az új, Kálozon működő ügyeletet. Május 13. után csatlakozik hozzájuk Kisláng. Nem az Emergency, hanem a felsorolt községek közös nonprofit cége szervezi a szolgáltatást. Aba tehát egyedül maradt volna, ha nem került volna át a polgárdi ügyelethez. Ott is az Emergency szervezi az ellátást.

– Igyekszem összefoglalni a Polgárdiban működő ügyeleti rendszerrel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat – írja egy, az abaiaknak szóló tájékoztatójában Rus János, az Emergency ügyvezetője.

– Kiemelném, hogy Aba város önkormányzata – rajta kívülálló okokból – csatlakozni kényszerült a Polgárdi város önkormányzata által működtetett ügyeleti ellátáshoz, mivel a társult önkormányzatok tárgyalás nélkül váltak ki az abai ügyeleti rendszerből – fogalmaz Rus. – Az ügyeleti ellátásra vonatkozó szabályok, protokollok változatlanok maradnak. A csatlakozást követően a lakosságnak ambuláns ellátás esetén a Polgárdi város területén (Munkácsy lakótelep 13.) működő háziorvosi ügyeleten kell megjelennie. Szükség esetén hívásra az ügyeleti ellátásban résztvevő orvos a Polgárdi telephelyről érkezik a helyszínre – írja az ügyvezető.

Az abai polgároknak ezután tehát utazniuk kell, ha a háziorvosi ügyeleti szolgáltatásra van szükségük. Autóval mintegy félóra az út. Gyorsabb Fehérvár felé, az M7-en át, de az fizetős. Kisebb utakon se sokkal több 30 percnél. Közösségi közlekedéssel járva már brutálisabb lehet a menetidő, úgy másfél óra, de ez igazán attól függ, hogyan sikerül a székesfehérvári átszállás.

Ezután az abai betegeknek is a ide, a polgárdi háziorvosi ügyeletre kell elfáradniuk, ha úgy érzik, hogy baj van
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nyikos László, Polgárdi polgármestere lapunknak megerősítette, hogy a polgárdiak mellett a fülei, a mátyásdombi, a lepsényi és a mezőszentgyörgyi polgárok tartoznak a városban lévő ügyelet által ellátandó emberek körébe. Illetve most még a kislángiak is, de csak május 13-ig. Végeredményben Kisláng helyére jön Aba, körülbelül kétezer emberrel lesznek többen.

Arról is beszélt, hogy országos átalakulás van kilátásban a háziorvosi ügyeletek működésének megszervezésében. Polgárdi önkormányzata is figyeli a vonatkozó kormányzati és szakmai szándékot, így jelenleg, egyelőre a Polgárdi ügyeletnek is csak 2021. év végéig van szerződése az Emergencyvel.

A polgármester arról is beszélt, hogy nem tökéletes az ügyeletek kialakításának köre. Kifejtette, gyakran előfordul, hogy a Polgárdival szomszédos Jenőről és Kőszárhegyről térnek be emberek a polgárdi ügyeletbe, ahol annak ellenére látja el őket az orvos, hogy ők nem oda, hanem Székesfehérvárhoz tartoznak. Tegyük gyorsan hozzá, Nyikos életszerűnek nevezte a szomszédból orvoshoz érkezők ilyetén segítségkérését.

No igen, a távoli víz nem jó, ha közel a tűz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában