Koronavírus Fejérben

2021.05.03. 07:00

A turizmusban pünkösdkor kezdik a szezont, meccsekre már mehetünk

Az „óvatos nyitás” mellett döntött a legtöbb szolgáltató a térségben: sok helyen megvárják a nagyobb vendégsereg érkezését, és pünkösdkor „veszik le a lakatot”. A mozik még nem nyitottak ki, a meccsekre viszont már lehetett menni.

S. Töttő Rita

A Fehérvár Enthroners hazai mérkőzésén védettségi igazolvánnyal már részt vehettek a nézők

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szombati naptól további szolgáltatók számára nyílt ismét lehetőség a vendégfogadásra. A teraszok már korábban kinyithattak, amit láthatóan az emberek jócskán ki is használnak. Mostantól azonban a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereiben is helyet foglalhatnak. Ám az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben azért még mindig biztonságosabbnak érzik a kültéri fogyasztást. De akinek lapul a zsebben védettséget igazoló plasztikkártya, – gyermekeikkel – bizony már szállodákba is mehetnek. Feltéve, ha van hová: érdeklődésünkre több helyen azt mondták ugyanis, hogy korlátozottan nyitnak csupán. Vagy ha mégis, akkor már most telt ház van.

A szállodák mellett a fürdők is óvatosan élnek a nyitási lehetőségekkel. A Velencei-tó partján is így tesznek. Bársony Péter, a Velence Resort & Spa ügyvezető igazgatója elmondta: örülnek, hogy lehetőségük van újra vendégeket fogadni. A fürdőt pünkösdkor nyitják meg a látogatók előtt, de a szálloda is hamarosan nyitja kapuit. A vészhelyzet idejét is kihasználva számos felújítás zajlott, amelyeknek eredményét június elején az érkező vendégek is láthatják majd. Majd hozzátette: a szintén velencei Sport Hotel terasza már most is fogad vendégeket, a szálloda pedig az oltottság függvényében már május 1-től nyitva van. Az Agárdi Termálfürdőbe sem mehetett most szombaton még senki. Itt is elmondták: a pünkösdi hétvégén nyitnak, május 24-e hétfőtől pedig már a gyógyászati tevékenységeket is igénybe lehet venni.

A Fehérvár Enthroners hazai mérkőzésén védettségi igazolvánnyal már részt vehettek a nézők
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly novemberben bezártak a szabadidős létesítmények – állatkertek, vadasparkok, múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak is. A rendelkezések szerint mostantól védettségi igazolvánnyal ismét látogathatóak. A Székesfehérvár mellett működő Fertőzug Állatsimogató azonnal nyitott, amint erre lehetőség adódott. Hajdu Sándor, a park vezetője leszögezte: – Természetes, hogy nyitunk, hiszen ez egy kültéri park, ahol biztonságosan lehet gyerekekkel szabadidős programot szervezni. Oltási igazolvánnyal lehet jönni, a jegyvételnél ellenőrizzük a meglétét. Az étteremnek azonban csak a teraszát nyitottuk meg – tette hozzá, ahogy azt is: az utolsó utáni pillanatokban vannak, tekintve, hogy már hiteleket kellett felvenniük a havi több millió forintos fenntartási költségek fedezésére. – Minden tartalékot feléltünk, ezért már nagyon vártuk a nyitást – tette hozzá.

A mozik azonban nem kapkodták el: szombaton még nem lehetett sem az Alba Plázában, sem a Barátság moziban élményt szerezni. Ám az edzőtermek előtt szintén szabad az út. A legtöbb helyen mehetnek is a vendégek, persze oltási igazolvánnyal. Pletser Ádám, a Cutler munkatársa leszögezte: – Sportolói igazolással eddig is lehetett jönni, így nem volt nehézség a nagyközönség előtt azonnal nyitni. A fogadótérben maszkban kell lenni, bent azonban már levehetik a látogatók, akiknek oltási igazolást kell felmutatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában