szem előtt lévő roncsok

2021.05.10. 11:30

Tehetetlenek vagyunk a fehérvári roncsautókkal szemben? Utánajártunk!

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már gazdátlannak tűnő, elhanyagolt járművel az életünk során. Legyen szó lakótelepről, faluhatárról, vagy egyéb kietlen helyen észlelt roncsról.

feol.hu

Fotó: feol.hu

A folyamat

Miután észlelik, vagy bejelentés érkezett róluk, a város közterületein lévő üzemképtelen gépjárművek üzembentartóját első körben felszólítják, hogy járművét távolítsa el, vagy hozza üzemképes állapotba – tudtuk meg Nagypál Róberttől, a Közterület-felügyelet vezetőjétől. Szerencsére legtöbb esetben ez elegendő és hatásosnak is bizonyul. Azonban előfordul, hogy az adott autó „gazdátlan”. Ennek több oka is lehet, például:

  • a tulajdonos cég felszámolás alatt van,
  • elhunyt a tulajdonos és nem volt hagyatéki eljárás,
  • vagy egyszerűen nem található a gépjármű-nyilvántartásban szereplő címen az illető.
  • Ezen okok miatt sok munkája van a Közterület-felügyeletnek azokkal a gépjárművekkel, amelyeket a felszólítás ellenére sem szállítanak el. Ilyen esetben eljárást kezdeményeznek, és az ügyet lefolytató hatóság bírságot szab ki. Aki ennek ellenére, továbbra sem távolítja el a gépjárművet, vagy a tulajdonosa nem azonosítható, piros matricát helyeznek el a jármű szélvédőjén, ezzel tájékoztatva az elszállításról. Rendszám nélküli gépjárművek esetén szintén így tesznek. Mindezek után csak néhány esetben marad a helyszínen a gépkocsi, amiket a Városgondnokság bevonásával, ütemezve szállítanak el a telephelyre.

    Tudni érdemes, hogy érvényes műszaki engedéllyel annak ellenére állhat közterületen egy gépjármű, hogy azt a tulajdonosa nem használja, nem mozdul hosszabb ideig az autó

    A tavalyi évben 80 üzembentartónak kellet felszólító levelet küldeni – folytatta Nagypál Róbert. A számok idén sem biztatóak, csak az első négy hónapban már 40 felszólító levelet küldtek ki. Jelenleg pedig 76 üzemképtelen autó várja a telephelyen, hogy árverezésre kerüljön, majd utána, legtöbb esetben – forgalomból történő végleges kivonás után – a bontóba.

    Első ránézésre nem tűnik roncsnak, viszont hátrahagyott autónak igen. Két kereke teljesen lapos, belső tere holmikkal tele, több mint egy éve nem mozdult egy centit sem. Jelenlegi státusza: forgalomból ideiglenesen kivonva
    Fotó: feol.hu

    Amennyiben elhagyott, törött vagy hatósági jelzés nélküli gépjárművet lát, a [email protected] e-mail címre tudják bejelenteni pontos helyszín, a gépjármű forgalmi rendszáma (ha van) és típusa, színe megadásával. A Közterület-felügyelet ezúton is köszöni a lakosság segítségét, a bejelentéseket illetően.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában