Csúszik a várva várt hazai

2021.05.25. 07:30

Szép külső, ám ízetlen belső – hol vagy már, magyar eper?

„Vége a spanyol és a görög szamóca egyeduralmának a hazai üzletekben, a kínálatot ugyanis már itthon termett eper is gazdagítja.”

Szanyi-Nagy Judit

Egyelőre az import van még túlsúlyban Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az idézet sajnos nem 2021-ből, hanem még 2020-ból származik, amely azt jelenti: egy éve ilyenkor már hazai szamócát vásárolhattak a székesfehérvári városi piac látogatói is. Az idei esztendő egy kisebb csúszást hozott.

Varga Imre őstermelő lapunknak elmondta: körülbelül kéthetes csúszással érdemes számolni, vagyis május legvégén, június elején ajánlott a hazait keresni a boltok, kifejezetten pedig a piac polcain. Ez a csúszás természetesen azt is magával hozza, hogy kitolódik a szezon: magyar szamócát várhatóan június végéig vásárolhatunk.

Gyorsan érdemes hozzátenni, ez elsősorban a szabadföldi eperre igaz, ugyanis a fóliasátor alatt termesztett változat már kapható a piacokon – a Spanyolországból és Görögországból importált eper mellett. Őstermelőnk arra a kérdésre, minek köszönhető a csúszás, egyértelmű választ adott: az időjárás. Elmondása szerint a több alkalommal is kárt okozó talaj menti fagyok, valamint a jelenlegi (túlzottan) esős időjárás sem kedvez a sokak által szívlelt piros gyümölcsnek.

Egyelőre az import van még túlsúlyban Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az árakat tekintve sok helyen jelenleg a 2000 forint felé tendáló kilogrammár a jellemző, ám ez elsősorban a külföldi behozatalból kínált szamócára vonatkozik még. Amint megérkezik a hazai, elképzelhető, hogy ez az összeg lejjebb megy, s ezt az értéket a hazai szamóca kapja meg. Ám ez egyelőre még csak találgatás.

A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet: okosan vásároljunk epret is, mivel előfordul, hogy a kereskedők itt-ott belecsempésznek egy adag importárut a friss hazaiba, gazdaságosabbá téve eladásaikat. Fogyasztóként legkönnyebben úgy vehetjük észre a különbséget, ha a hazai mellett néhány darab, külföldről érkezett példányt is vásárolunk – az eltérést nemcsak a külsőben, de az ízvilágban is érezni fogjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában