Koronavírus Fejérben

2021.05.26. 07:00

Nem lesz óvodai évzáró műsor Feketehegy-Szárazréten, mert nincs igazolvány?

Évzáró műsorral készülnek a Kicsi Kincsem Óvoda gyermekei és óvónői, hogy megmutathassák a szülőknek, mennyit tanultak az elmúlt időszakban. Úgy tűnik azonban, az örömbe üröm is vegyül.

Borsányi Bea

Néptáncfoglalkozás a Kicsi Kincsem óvodában. A gyerekek évzáró műsorában tánc is szerepelne

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodások évek óta a Szárazrét-Feketehegyi Közösségi Ház szabadtéri színpadán mutatják be műsorukat szüleiknek, nagyszüleiknek. Mivel a program a járványhelyzet miatt tavaly elmaradt, az idén mindenki várta, lesz-e lehetőség a szokásos bemutató megtartására. A szülők már május közepén levelet írtak Cser-Palkovics András polgármesternek, amelyben kérték, ne csak védettségi igazolvánnyal, de 48 órán belüli negatív PCR teszteredménnyel is legyen lehetőségük megtekinteni a műsort. Akkor még nem volt szó arról, hogy bizonyos szabadtéri rendezvényeken védettségi kártya nélkül is részt lehet venni. Ezért is örült mindenki a múlt hét végén bejelentett lazításoknak.

– A probléma abból adódott, hogy az óvoda és a szülők is úgy értelmezték, hogy a szabadtéri színpad lehetőséget nyújt a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek is részt venni az eseményen. Időközben azonban kiderült, hogy a szárazréti színpad nem önálló hely, hanem egy kulturális intézmény része, amire viszont más szabályok vonatkoznak – magyarázta Pavlik Anita, az óvoda fenntartója.

Néptáncfoglalkozás a Kicsi Kincsem óvodában. A gyerekek évzáró műsorában tánc is szerepelne
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jelenlegi szabályozás értelmében a programokon csakis védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt. A szülők között vannak, akik nincsenek beoltva, de akad olyan is, aki ugyan megkapta már az oltást, de az igazolványa még nem érkezett meg, és többeknek az elektronikusan használható igazolást sem sikerült letölteniük. Így járt két óvónő is.

Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője azt nehezményezi, hogy Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ igazgatója nem engedélyezi a belépést sem az oltás felvételét igazoló dokumentummal, sem pedig 48 órán belüli, negatív PCR teszteredménnyel. – Az oltást igazoló dokumentumot és a PCR tesztet még a határon is elfogadják, nem értem, miért nem lehet ezt egy szabadtéri színpad esetében is megtenni – tette hozzá Szigli.

– Mivel a szabadtéri színpad egy kulturális intézmény telephelye, ugyanaz a jogszabály vonatkozik rá, mint az országban minden más kulturális intézményre: védettségi igazolvány nélkül nem léphetnek be az intézmény területére a látogatók. Én magam is nagyon örülnék, ha végre élettel telhetnének meg a kulturális tereink és szabadon lehetne programokat szervezni, ám a jogszabályokat nem én hozom – mondta lapunknak Juhász Zsófia.

Az óvoda egyelőre keresi a megoldást. Az udvaron csak akkor tudnák megtartani az eseményt, ha biztosak lennének benne, hogy pénteken esőmentes, kellemes idő lesz. Ha viszont nem találnak másik helyet az elkövetkezendő néhány napban, az évzáró műsor az idén is elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában