Frissen Fejérből

2021.05.30. 15:30

Ne olyan hevesen! – Ezek a veszélyek leselkedhetnek ránk egy ártatlannak tűnő strandolás során

Habár az elmúlt hetek időjárása nem ezt igazolják, tagadhatatlanul nyakunkon a nyár. Sokak kedvenc évszaka ez, ugyanis lehetőségek tárháza nyílik meg a kikapcsolódásra. A hőségben azonban az abszolút kedvenc a strandolás.

Bagotai Zsanett

Balogh Lajos szerint nem is gondolnánk mennyi veszély leselkedhet ránk a strandon

Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

Rengetegen választják a vízpartot, hiszen vannak olyan napok, amikor máshol ki sem lehet bírni a tikkasztó meleget. Legyünk akár barátokkal, párunkkal vagy a családunkkal, sok-sok veszély leselkedhet ránk egy ártatlannak tűnő strandolás során, amikre nem is gondolnánk. Hiszen mindenki csak a kikapcsolódást, az élményt látja ilyenkor, és elfelejtik a felelősség és figyelem fogalmát.

Balogh Lajos, a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány vezetője sietett a segítségünkre, hogy elmondja, mire érdemes odafigyelni, hogy valóban élményekkel és ne rossz emlékekkel térjünk haza a vízpartról.

Az alkoholfogyasztás nagyon veszélyes

- Amikor leszabadulnak az emberek és megérzik a nyár adta szabadságot, sokan fogyasztanak alkoholtartalmú italokat a parton. A meleg időben ez veszélyesebb, mint gondolnánk. Alkoholos befolyás alatt, felhevült testtel bemenni a vízbe nagyon rossz ötlet. Könnyen tragédiába is torkollhat, ha netán valamilyen krónikus betegség is társul a fent említett tényezők mellé.

Az eldobált szemét a vízparton is problémát okoz

- Sőt nemcsak a vízparton, de a vízben is gyakran előfordul, hogy üvegeket dobálnak el, az üvegszilánkok pedig könnyen elvághatják a talpunkat, rengetegszer fordul ez elő. Ha tehetjük, viseljünk olyan papucsot, amivel meg tudjuk akadályozni, hogy megsérüljön a lábunk, hiszen nem lesz utána túl kellemes élmény lenni a vízben.

Balogh Lajos szerint nem is gondolnánk mennyi veszély leselkedhet ránk a strandon
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

Gyermekekkel még óvatosabban

- A Velence Korzó egy rendkívül veszélyes strandnak számít, ugyanis az északi parton lévő strandokra jellemző, hogy vannak buzgárok. Ezek a Velencei-hegységből indulnak el, és ahol megjelennek, képesek 2 méteres lyukakat is maguk után hagyni. Sokan úgy vannak vele, hogy kicsi a víz, ezért bátrabban elengedik gyermeküket egyedül a vízben, de nem tudhatjuk, hogy a buzgárok mikor jelennek meg, és ezekben bizony egy felnőtt ember is könnyen a víz alá tud merülni, ami nagyon veszélyes lehet, még akkor is, ha a gyermek tud úszni, ha pedig nem, akkor pláne. Az úszni nem tudó kisgyermekeket semmikép se hagyjuk felügyelet nélkül! Bármennyire is meleg van, fáradtak vagyunk, kísérjük be a vízbe őket.

A bójákon túl

- Mivel alacsony a víz szintje, van, hogy át is tudunk sétálni a másik partra, de a legmélyebb helyen is 2 méter, sokan felelőtlenek, és úgy gondolják, az egész vízterület az övék, mert hát mi baj lehetne? Vannak azonban hajózási útvonalak is, és előfordul, hogy a vitorláshajóknak kell kerülgetni az éppen tavat átúszó vagy átsétáló embereket, ez pedig rendkívül veszélyes. Az lenne a praktikus, ha a bójákon kívül nem mennének fürdőzők, de ezt sajnos nem lehet megakadályozni.

Vigyázzunk milyen messzire merészkedünk a vízbe
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

A „klasszikus” vízibicikliről ugrálás

- Minden évben van ebből probléma. Nagyon felelőtlenül tudják használni ezeket a járműveket az emberek. Úszni nem tudók is beleugrálnak a vízbe, gondolván, hogy majd megkapaszkodnak a bicikli oldalában. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor általában szintén felhevült testtel, hűbelebalázs módjára mártóznak meg. Nehéz megállapítani, hogy az adott helyen éppen milyen mély a víz, mégis sokszor fordul elő, hogy tájékozódás nélkül ugranak fejest, ha pedig sekély a víz, sajnos tudjuk, mi a vége a történetnek...

A vízibicikli egyébként már önmagában is veszélyes jelenség, hiszen a strand területén a bójákon belül használják azokat, amit nem lenne szabad. Sajnos a kölcsönzők elfelejtik nyomatékosan figyelmeztetni a bérlőket, hogy jogszabály tiltja a használatát a strandokon.

A viharjelzés nem vicc

- A nyári viharok elég gyakoriak, és egyik pillanatról a másikra meg tudnak érkezni. A viharjelzést nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mindig az utasítás szerint kell cselekedni, és akkor nem történhet baj. Ne játsszunk azzal, hogy még egy kicsit bent maradunk messze a parttól, vagy nem jövünk ki a vízből, mert könnyen lehet, hogy nem jutunk partra. Az elsőfokú viharjelzésnél még nem kell elhagyni a vizet, de partközelben kell maradni, ugyanis nem tudhatjuk, mennyire erősödnek fel majd a széllökések, milyen fordulatot vesz az időjárás. Másodfokú viharjelzésnél pedig kötelező elhagyni a vizet és a strand területét. A hangosbemondókon egyébként folyamatosan tájékoztatást kapnak a fürdőzők, hogy mit kell cselekedni, fontos lenne, hogy be is tartsák ezeket, csak így előzhető meg a baj. Sajnos ez is tapasztalat, hogy a viharjelzés ellenére a bójákon kívül is tartózkodnak még emberek.

Figyeljünk a viharjelzésre, és tartsuk be az utasításokat! Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

Idén már mentettek

- Bár nem a Velencei-tavon, hiszen egyelőre még motoros mentőhajót nem használhatnak, kikötő és pénz hiánya miatt, de nagyon remélik, hogy rendeződik majd a helyzet, hiszen ahogy Lajos mondja, a vízimentő mentőhajó nélkül olyan, mint a huszár ló nélkül.Szegeden azonban egy bajtársuk életet mentett a kajak-kenu világkupán. Durva szituáció volt, hiszen az utolsó pillanatban sikerült kihúzni a vízből a bajba jutott sportolót. Már csak a kezét tudták elkapni, de a gyors reagálásnak köszönhetően nem történt tragédia!

Segítsünk embertársainkon

- Minden másodperc számít és rendkívül fontos, ha éppen valaki fuldoklik a vízben. Ezért nagyon fontos, hogy a segítséghívás mellett mindent bedobáljunk neki, ami úszni tud a vízen, és a kezünk ügyébe kerül. Legyen ez palack vagy akár egy matrac, bármi, ilyenkor minden segíthet! Ne féljünk attól, hogy segítsünk, mert emberélet múlhat rajta!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában