körkép

2021.05.22. 20:00

Mind kezelhető, ami hulladék?

A lomtalanítás, az elektronikaihulladék-gyűjtés a vírushelyzet miatt helyenként elmaradt, már ahol korábban volt egyáltalán. A veszélyes hulladékok elszállításának szervezése az önkormányzatok fontos vállalása. Kedden megkezdett témánkat folytatjuk.

Borsányi Bea, Majer Tamás, V. Varga József, Zsohár Melinda

Az elektronikai és/vagy veszélyes hulladékok egy része illegális „gyűjtőhelyeken” végzi

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cikkünk előzményét itt olvashatják.

Csákberényben eddig még nem jelentkezett igény a veszélyeshulladék-gyűjtésre, viszont a települési szemétszüretet április 17-én megtartották, amelyen mintegy 40 fő vett részt, 2–4 fős csoportokban mintegy 5 köbméter szemetet gyűjtöttek össze.

Már érezhető előrelépés

Száron ebben az évben a járvány miatt csak kis létszámú szemétgyűjtést szerveztek, amelynek során a legforgalmasabb és a legkevésbé gondozott területet, a vasútállomás környékét tisztították meg. A peronok mentén és a parkolóban körülbelül 2 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, melynek nagy része egyébként szelektíven gyűjthető műanyag palack volt. A szokásos tavaszi elektronikai és gumiabroncsgyűjtést idén is megtartották. Németh Norbert polgármester szerint az évek óta szervezett gyűjtések pozitív hozadéka, hogy ebben az évben érezhetően kevesebb veszélyes hulladék gyűlt össze, ugyanakkor idén még egyetlen kidobott hűtőt vagy televíziót sem találtak az utak mentén.

Jól működő rendszer

Csóron a hulladékgyűjtés kapcsán rendkívül jól működő rendszer van, ami a vírus alatt is szinte zavartalanul zajlott. A Depóniával nagyon jó az önkormányzat kapcsolata – mondta el Csete Krisztián polgármester. Az elektronikaihulladék-gyűjtést az iskola bonyolítja. Hozzájuk lehet bevinni, aztán egy külsős cég elviszi tőlük, és elég szép summát fizet nekik. A háztartási használt olaj gyűjtését az idén kezdték meg szintén egy külsős céggel összefogásban. A használt ruha gyűjtése évek óta jól működik, a külsős cég a posta előtt helyezte el a gyűjtőkonténert.

A hulladék üveg gyűjtésére (kizárólag háztartási használatú befőttes-italos üvegek) egy külön konténer szolgál, amelyet a közszolgáltató szállít el kéthetente. Jól működik a házhoz jövő szelektív hulladékgyűjtés: a múlt évben minden háztartás megkapta a szelektív kukáját, amelyet kéthetente szállít el a szolgáltató. A házhoz jövő lomtalanítást évente egy alkalommal minden szerződéssel rendelkező háztartás igénybe veheti. Maximum 3 köbméter lomot szállít el a közszolgáltató. Ez a lehetőség tavaly, a járványhelyzet kezdetén rövid ideig szünetelt. Papírgyűjtést évente kétszer (ősszel és tavasszal) szerveznek az óvoda javára. A szolgáltató kitelepít egy 10 köbméteres konténert, amely négy napig van kint az óvoda előtt. Az intézmény alapítványának közel 100 ezer forint bevétele van ebből.

A zöldhulladék gyűjtésére két megoldás is szolgál. Kisebb mennyiségben a Depónia is elviszi havi rendszerességgel, de ha valakinek összegyűlt egy nagyobb halom, akkor az önkormányzattól lehet bérelni nagy teljesítményű ágaprító gépet. Helyi civilek elindítottak egy cserebere közösségi oldalt, ahol olyan eszközök találnak gazdára, amelyek talán a kukában vagy a lomtalanításban végeznék.

Amivel a faluban sem tudnak helyben mit kezdeni, az az építési hulladék, a veszélyes hulladék (fáradt olaj, gépjárműgumik, festék, savak), a síküveg. De a polgármester úgy véli, hogy ezek egyébként sem kezelhetők egy csórnyi nagyságrendű településen.

Az elektronikai és/vagy veszélyes hulladékok egy része illegális „gyűjtőhelyeken” végzi
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egyelőre várnak vele

Az évnek ebben a szakában – rendszerint civil kezdeményezésre – szokták összeszedni az önkéntesek a közutak menti szemetet a több településrészből álló Igaron. Igar, Vám és Vámszőlőhegy között – egy kis faluhoz képest – viszonylag hosszan elnyújtózó, nem lakott területek is vannak, az átmenő forgalommal egyetemben. E területek időről időre megkívánnak egy-egy hulladékgyűjtő akciót. Molnár István polgármester elmondta, egyelőre még várnak ennek idei megvalósításával: a járvány okán hozott országos korlátozó-védekező intézkedések további enyhítéséig.

Lomtalanítás évente

– Lepsényben a hulladékszállítási közszolgáltató, a Vertikál Zrt. házhoz menő lomtalanítást végez évente egy alkalommal (alkalmanként 1,5 köbméter mennyiségben), az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett lom (feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok) háztól történő elszállítását tekintve – tájékoztatta a Hírlapot Salamon Béla polgármester.

Nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így nem is szállítják el a gallyat, salakot, trágyát, szalmát, egyéb növényi és állati hulladékot, építési, bontási hulladékot, egyéb mezőgazdasági, ipari hulladékot, elektromos, elektronikai készüléket, veszélyes hulladékot, gumiabroncsot, a heti hulladékszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói, vállalkozói tevékenységből származó hulladékot.

A közszolgáltató a szelektív hulladékot (csomagolóanyag, papír, zöldhulladék) rendszeresen, a hulladékszállítási naptárban jelzett időpontban szállítja el. A zöldhulladék elszállítására a szolgáltató évente (szerződéssel rendelkező ingatlanonként) nyolc, biológiailag lebomló zsákot biztosít. A zsákok az önkormányzatnál vehetők át.

A veszélyes hulladékot csak az arra jogosult vállalkozó szállíthatja el. Ezt a lakosnak saját magának kell intéznie. Az egyéb, nem veszélyes hulladék (például építési törmelék) elszállítását szintén vállalkozók végzik egyedi megrendelésre. Helyben is van ilyen elérhető vállalkozó.

Mi is a tartalma?

Alcsútdobozon a vírus miatt elmaradt tavaly a lomtalanítás, az elektronikai hulladék elszállítása. A veszélyes hulladék (gyógyszer, szárazelem, akkumulátor, növényvédő szer) gyűjtését, elszállíttatását nem szervezi az önkormányzat – tájékoztatott Tóth Erika polgármester. Részletes információt ugyanakkor adnak a lakosságnak a községi lapban, hogy hova és mikor vihetik el az otthonokban található ilyen anyagokat. Idén március 20-án megtartották az elektromos cikkek díjmentes elszállíttatását, amelyet a szemétszállító cég teljesít évente egyszer.

– Megjelölt helyen, meghatározott időben hozhatták a lakosok a kidobandó eszközöket, lakcímkártyával vették át tőlük, s ellenőrizték, mit tartalmaz a „szállítmány”. Sok televíziót láttam, már laposat is – ad rögtönzött „fogyasztási” információt a polgármester asszony, hiszen a kidobott holmik erről is árulkodnak. – Régi számítógép-vincseszterek, -monitorok sorakoztak a hűtőszekrények, hajszárítók társaságában.

Az önkormányzat erre a napra időzítette a község területén a szemétszedést önkéntesekkel, ezt évente egy-két alkalommal máskor is megteszik. A többnyire az autókból kidobált hulladékok 98 zsákot (!) töltöttek meg, ezt pluszpénzért szállította el a szerződött cég. Március 24-én lomtalanítást is szerveztek, a házak elé kihelyezett vegyes hulladékot vitték el.

Rendszeresen

Baracskán évente egyszer tartanak elektronikaihul­la­dék-gyűjtést, tavaly is megszervezték. Akkor két teherautónyit szállítottak el, az önkormányzat nem fizetett a szerződött cégnek érte – mondta el Szőlősy Attila polgármester. Idén márciusban kicsit kevesebb gyűlt össze, de rendszeresen folytatják ezután is az akciót, a környezet védelme és a lakosság segítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában