Frissen Fejérből

2021.05.01. 07:53

Májusban várhatóan ismét megnyit a fehérvári apiterápiás ház

Várhatóan májusban nyit meg ismét a székesfehérvári Apiterápiás Ház, azaz a méhes ház, amennyiben a járványvédelmi szabályok engedik.

ÖKK

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A különleges apiterápiát, a méhek gyógyító erejét az 1970-es években egy osztrák orvos fedezte fel. Nyugat-Európában és Oroszországban nagyon elterjedt ez a módszer, Magyarországon körülbelül 10-15 méhes ház van, közülük a legnagyobb Székesfehérváron található. Antal István méhész 2018-ban, az Iszkaszentgyörgyre vezető út menti zártkertes övezetben nyitotta meg az apiterápiás házát, amely idén már az ötödik szezonját éli. Békés, csendes környezetben, árnyas fák között találjuk a létesítményt egy jól kitáblázott út végén.

Antal István elmondta, hogy a méhekkel történő gyógyítás kapcsán sokan a szúrásra gondolnak, de az apiterápia egészen más, itt a méhek és a látogatók közvetlenül nem is érintkeznek egymással. A fából készült házban beépített kaptárak vannak, az itt élő és dolgozó, mintegy 70 kilogramm élősúlyú méh a ház légterébe árasztja be a gyógyító kaptárlevegőjét, és bocsájtja ki különleges dongásával a biorezonanciát. A kaptárlevegő mikroszkopikus méretben tartalmaz mézet, virágport, propoliszt, méhpempőt, sőt, méhmérget is. Ezek az anyagok belélegezve gyógyulásra stimulálják a légzőszerveket, így különösen alkalmasak az elhúzódó poszt-COVID-os tünetek, a légszomj, a nehéz légzés kezelésében. Emellett az apiterápia az egészséges szervezetre is stresszoldó, nyugtató, pihentető hatást gyakorol. Egy kezelés körülbelül egy óráig tart. A javasolt kúra 11 alkalomból áll, 2-4 naponta érdemes felkeresni a házat.

Megérkezéskor, találkozáskor kérik a kézfertőtlenítést és a védőmaszk használatát, ugyanakkor a házban már nem kell viselni a maszkot, mert akadályozná a gyógyító anyagok belélegzését. Kérik, hogy a látogatók hozzanak magukkal saját plédet. A nyitásról a ház közösségi oldalán értesítik az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában