szennyvízelvezető hálózat

2021.05.10. 07:20

Kulcsi csatornaügy: állandósult várakozás

Fábián György kulcsi polgár, nyugdíjas, feleségével él a településen. Nagyon várja már, hogy végre-valahára ne a szippantós autó vigye el a szennyvizet. Hiszen már úgyis kiépült a csatornarendszer a településen.

Majer Tamás

Kulcson még nincs használatban a csatornarendszer Illusztráció: NN

Fotó: Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fábián György azért kereste föl lapunkat, hogy – megfogalmazása szerint a kulcsiakat képviselve – napirenden tartsa a kulcsi csatornarendszer ügyét. Jelen cikkünkben az ő problémafelvetését közöljük.

Nézete szerint a lakók nem a helyi önkormányzat miatt, hanem valamilyen engedély hiánya miatt nem vehették igénybe a szolgáltatást.

– Az az igazság, hogy már tavaly nyáron elkészült az egész csatorna – mondta. – A műszaki átadás megvolt egész Kulcson. Teljes mértékben lehetne használni. Itt állnak a vezetékek, be vannak kötve a telkekre, de senki nem köthet rá. – Semmit nem tudunk csinálni addig, amíg a szolgáltató azt nem mondja, hogy ráköthetünk – húzta alá.

Fábián Györgytől természetesen megkérdeztük, korábban milyen ígéreteket kaptak, mikor köthetik rá a Duna-parti településen élők ingatlanjaikat az újonnan elkészült, Kulcsról Rácalmáson át egy dunaújvárosi tisztítótelepre tartó szennyvízcsatornára. – Már tavaly év végére, azt mondták, rá lehet kötni. Húzódik. Legutóbb azt mondták, hogy április közepén, de már május van – felelte.

Kulcson még nincs használatban a csatornarendszer Illusztráció: NN

A község online közösségi oldalán az utolsó, ezt a témát érintő bejegyzés április 23-án jelent meg. Jobb Gyula polgármester írta alá. Idézzük: „Fontos információ! Tisztelt Kulcsi Lakosok! A csatornarendszer Kulcs–Rácalmás–Dunaújváros-szakaszát jövő hét péntekig adják át műszaki szempontból. Az átemelők és a szivattyúrendszerek üzemi próbája a napokban megtörténik. Bízunk abban, hogy a műszaki átadás problémamentes lesz. Ezt követően egyeztetünk a DRV Zrt. műszaki szakembereivel, hogy a rákötések mikor és milyen módon történhetnek meg. Reményeink szerint a rákötések két héten belül megkezdődhetnek. Természetesen mindezt valamennyi fórumunkon keresztül kommunikálni fogjuk. Addig is kérem és köszönöm a türelmüket!”

Április 23-tól számítva a két hét május 7-én, a mögöttünk hagyott utolsó munkanapon, pénteken járt le. Ez tehát egy újabb – még ha nem is hivatalos, nem is kőbe vésett – határ­idő, amely letelte után ismét érthető, ha nem értik a helyiek, meddig kell még várniuk.

Fábián Györggyel szót váltottunk a szippantóautós ügykezelésről is. – Minket megszívattak rendesen – fogalmazott a férfi, s kifejtette, véleménye szerint eszméletlen magas annak a szolgáltatásnak a díja: közel kétezer forintot kell fizetniük köbméterenként a szennyvíz elszállításáért. A vizet magát, természetesen más szolgáltatótól, 150 forintos köbméteráron veszik. Fábián György elmondta, az ő kétszemélyes háztartásuk számára körülbelül 10 ezer forint egy szippantás és elszállítás díja. Körülbelül ötször kell ezt kifizetniük egy évben.

– Mi nyugdíjasok vagyunk, nem is használunk annyi vizet, de vannak itt nagycsaládosok is – tette még hozzá. Nos, várják már nagyon, hogy ráköthessenek a csatornára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában