Közös emlékezés

2021.05.13. 07:00

Ökumenikus imádságot tartottak az ápolók napján Fehérváron

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából közös, ökumenikus imádságra hívta dolgozóit a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház.

Héjj Vivien

A kórházban tartott jeles eseményen tiszteletét tette Tornyai Gábor atya is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

1820. május 12-én született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált brit hölgy az 1853–56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrendekkel csökkentette a halálozási arányt. A Szent György Kórház a hagyományokhoz hűen idén is megemlékezett a jeles napról: ökumenikus imádságon vehettek részt a dolgozók.

Világszerte május 12-én tartották az ápolók nemzetközi napját. 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki a krími háború során a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrendekkel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól a Lámpás Hölgy nevet kapta, mert éjszaka is ápolta a betegeket.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény elején Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy köszöntőlevelét adta át Pál Norbert rendőr alezredes egy, az enyingi fazekas, Kató Balázs által készített kerámia dísztál kíséretében Nyakas Eszter ápolási igazgatónak, megköszönve az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

A kórházban tartott jeles eseményen tiszteletét tette Tornyai Gábor atya is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Van nekünk saját Florence Nightingale-ünk, úgy hívják, hogy Nyakas Eszter – kezdte beszédét Bucsi László, a kórház főigazgatója. – Nyakas Eszter több mint fél éve az ápolási igazgatónk. Rajta keresztül az egész csapatnak nagyon köszönöm ezt a harcot, ami hála istennek sikeresnek tűnik. Akik itt dolgoznak, láthatják, hogy a betegek száma gyakorlatilag egyharmadára csökkent, az intenzíven lévő betegek száma is a fele alatt van.

 

A főigazgató kiemelte, Nyakas Eszter ötletét alapul véve jöhetett létre a közös imádság is, amelyen több egyház is képviseltette magát. Kiemelte, az egyházak képviselői első szóra vállalták a felkérést, mindent félretettek azért, hogy méltóképp emlékezhessenek az egészségügy dolgozói a jeles napon. Az ökumenikus istentiszteleten együtt fohászkodott Spányi Antal római katolikus megyés püspök, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Ludvigné Izsay Szilvia református lelkipásztor és Révész Lajos baptista lelkipásztor. A kórház kápolnája csordultig telt, többen az intézmény udvaráról hallgatták az imádságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában