Jó, ha tudja!

2021.05.07. 10:33

Jogosítványcsere online – Spórolhat is, aki a virtuális térben intézi

Ha valaki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, mostantól automatikusan kaphatja meg új jogosítványát egy online nyilatkozat kitöltése után – ráadásul nem kell érte fizetni.

Tóth Dóra

Kényelmesebben juthatunk vezetői engedélyünkhöz

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az új eljárás a korábbiaknál egyszerűbb és gyorsabb, emellett a korábbi négyezer forint helyett ingyen kaphatjuk meg a jogosítványunkat a Magyarország.hu-n, vagyis az ügyfélkapun keresztül.

Online és offline egyaránt

Új funkcióval bővült ugyanis a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF): az okmányokkal kapcsolatos menüben, a vezetői engedélyre kattintva tölthetjük ki a nyilatkozatot arról, hogy a Belügyminisztériumot felhatalmazzuk: további külön kérelem nélkül készítse el szükség esetén új jogosítványunkat. Ha az új okmányt azért szeretnénk kérni, mert házasságkötés után megváltozott a vezetéknevünk, szintén csak az online hozzájárulásunkra van szükség, az anyakönyvvezető továbbítja frissített adatainkat az illetékeseknek.

Ha valaki mégsem szeretne élni a pár kattintásból álló lehetőséggel, továbbra is fordulhat valamely kormányablak munkatársaihoz. Az internetes ügyintézéssel szemben azonban itt továbbra is négyezer forintba kerül a kártya kiállítása. Van kivétel: az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők esetében, ha az alkalmasságot egy évre vagy annál rövidebb időre állapították meg, az illeték ezerötszáz forint.

Ha valaki az ügyfélkapuját szeretné használni, akkor a jogosítványa lejárati ideje előtt kell kitöltenie az online nyilatkozatot. Ezután csak meg kell várnia, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe.

Kényelmesebben juthatunk vezetői engedélyünkhöz
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ha az egészségügyi dokumentumok felkerülnek, a vezetői okmányt legyártják, nyolc napon belül pedig kézbesíthetik arra a címre, amit az ügyfél a nyilatkozatában megadott.

Az automatikus megújítás egyik feltétele, hogy az állami rendszerben legyen egy három évnél nem régebbi igazolványkép. Amennyiben ilyen nincs, a hiány kiküszöbölésére nemsokára egy új szolgáltatás lesz elérhető, ahol videochat lehetőségét alakítják majd ki.

Ügyfélkapuval kényelmesebb

A Magyarország.hu tájékoztatójából az is kiderül, hogy ha az eljárás során megadjuk e-mail-címünket és telefonszámunkat, akkor további kényelmi szolgáltatásokhoz férhetünk hozzá: értesítéseket kaphatunk az eljárással kapcsolatban. Értesítés érkezik például arról, ha valamely adat (fénykép, aláírás) hiányzik – vagy a vezetői okmány kézbesítése megkezdődött: az átadás helyeként megjelölt kormány- ablakba (ez is lehetséges) vagy a megadott belföldi címre.

Ha valaki még nem regisztrált, akkor mindenképpen személyesen kell felkeresnie egy kormányablakot, ott végzik el majd a nyilvántartásba vételt, valamint a saját ügyfélkapuhoz való ideiglenes jelszót is ott adják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában