Frissen Fejérből

2021.05.20. 17:30

Ismét kinyit a pákozdi emlékpark

A járvány múlóban, ezért rövidesen kinyithat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A részletekről Görög István, a komplexum ügyvezetője tájékoztatta lapunkat.

Tihanyi Tamás

Az elkészült tűzszerészkert is egy új színfolt a kínálatból

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hadtörténelmi bemutatópark dolgozói a járvány miatti kényszerszünet hosszú hónapjait nem töltötték tétlenül, így a fejlesztéseknek köszönhetően a korábbinál is felkészültebben – de még mindig az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően – várják a látogatókat. Az 1998–1999-ben elkészült, állandó és időszaki kiállításoknak is helyt adó épület tetőszerkezetének a felújítására tesznek pontot a nyitásig, a teraszt pedig egy úgynevezett pergolával fedik be, hogy otthonosabbá tegyék az érkezők számára az ott tartózkodást.

A képen látható harcárkot egykor valóban használták, a Margit-vonal része volt
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tűzszerészek és árokharcok

A tűzszerészek munkája békeidőben a legveszélyesebb katonai tevékenység, hiszen ma is nap mint nap előkerülnek a föld alól második világháborús fel nem robbant lövedékek, gránátok, bombák. A külföldi missziós bevetések során pedig alattomosan telepített pokolgépek leselkednek a honvédekre, és bizony sajnos itthon, de külföldön is veszített tűzszerészt a Magyar Honvédség az elmúlt évtizedekben. Ezért kedvező, hiánypótló fejlemény, hogy elkészült a tűzszerészek tevékenységét bemutató kert. Az ünnepélyes megnyitót július 1-jére tervezik.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter támogatásának köszönhetően már tavaly ősszel látványosan megújították a 159 méteres – eredetileg valóban ott lévő második világháborús – harcárkot, melyet fedett tanteremmel, különböző fedezékekkel, valamint fény- és hangrendszerrel egészítettek ki, hogy még élethűbben idézhessék meg a frontharcosok véres küzdelmét. Ennek jegyében a hagyományőrzők közreműködésével ráadásként még „élő” árokharcot is láthatnak az érdeklődők az elképzelések szerint június 20-án, az emlékhelyek napján, egy nappal korábban pedig, a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat részeként éjszakai harci bemutató lesz.

Az elkészült tűzszerészkert is egy új színfolt a kínálatból
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tolcsvay Béla és operafesztivál

De már e hónap végén, május 28-án megtartják a békefenntartók napját, ezúttal csendes koszorúzással, nem pedig olyan nagyszabású bajtársi találkozóval, mint arra már volt példa a korábbi években. Május 30-án Spányi Antal megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál az elhunyt katonahősökre emlékezve, június 4-én pedig a trianoni gyalázatos békeszerződésre emlékeznek a megjelentek az emlékparkban. Június 19-én a velencei-tavi operafesztivál részeként lesz katonazenekari előadás a parkban a hazafiság, illetve a hazafias gondolatok jegyében. Június 25-én kezdődik és három napig tart a Szent László Gyermekfesztivál, amely program során újraavatják a Vitézek emlékkövét majd kihirdetik a nemzetközi rajzpályázat helyezettjeit. Július 9-én lép fel az emlékpark régi, nagy barátja, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó, aki 75. születésnapja alkalmából egész estés műsort ad.

 

Görög István elmondta, hogy programjaikba igyekeznek bevonni a katonazenészeket, akik egyelőre egészen más jellegű munkát végeznek többek között a kórházakban, illetve a rendőrséggel együtt, a határokon és a Velencei-tónál. Hozzátette, hogy a KEMPP az új évadra képzőművészeti kiállításokkal készül, de nem feledkeznek el a hadtörténelmi érdeklődésű gyerekekről sem, számukra nyári napközis táborokat szerveznek.

A magyar honvédelem napját a rendszerváltás óta május 21-én ünnepeljük, ezért logikus, hogy a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely e naphoz kötötte ismételt megnyitását egy szerényebb megemlékezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában