Múltidéző

2021.05.18. 11:30

Kedden van az internet világnapja – Így nézett ki a feol.hu az elmúlt évtizedben

Szinte elképzelhetetlennek tartjuk ma már életünket az internet nélkül, így nem is csoda, hogy saját világnapja is van. Összeszedtük a legérdekesebb tudnivalókat a világhálóról.

Feol.hu

Minél több mindenre használjuk az internetet, annál nagyobb sávszélességet igényel

Forrás: shutterstock

Katonai rendszerből milliárdnyi háztartásba

Kevesen tudják, de az internet létrejöttében nagy szerepe volt a Szovjetuniónak. Hogy miért? 1957-ben a szovjetek sikeresen Föld körüli pályára állították az első műholdat, a Szputnyik1-et, ebben az Egyesült Államok pedig harcászati szándékot sejtett. Emiatt az Amerikai Védelmi Minisztérium létrehozott egy ARPA nevű részleget, melynek az volt a feladata, hogy új, modern technológiákat kutasson fel. Esetünkben, egy olyan számítógépes rendszert, mely túlél egy atomtámadást is. Egy központ nélküli hálózatot szerettek volna létrehozni, ahol minden csomópont több másik csomóponttal van kapcsolatban. Ugyanakkor az üzeneteket csomagokra bontották, amik egymástól függetlenül haladhattak, akár más és más útvonalon.

1969-ben négy egyetem segítségével létrejött egy 4 gépből álló katonai, kísérleti hálózat, ez volt az ARPANET. Október 29-én, 10 óra 30 perckor a Kaliforniai Egyetem mérnökeinek sikerült először üzenetet küldenie a Stanford-ra. Ebben mindössze csak két karakter állt: „LO”. Vajon mit jelentett? Semmit, az eredeti terv ugyanis a „Login”, azaz bejelentkezés szó volt, ám a rendszer az első két karakter után összeomlott. A tudósok azonban így is érezték, történelmi mérföldkőhöz jutottak el. 1983-ban az ARPANET-ről levált a katonai rész, a MILNET, hogy végül 1980-ban létrejöjjön az INTERNET, a hálózatok hálózata. Hazánkban az ARPANET 1978-ban jelent meg, az INTERNET-hez 1991-ben csatlakoztunk.

Manapság az internetes technológiákat körülbelül négymilliárdnyian használják.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület 2002-ben kezdeményezte, hogy május 18. legyen az Internet Világnapja.

Az e-mail

Az e-mail megjelenése egy Ray Tomlison nevű mérnök nevéhez fűződik, aki 1971-ben, gyakorlatilag néhány óra alatt dolgozta ki a világ első elektronikus levelezőprogramját, az e-mailt. „Jópofa ötletnek” tartotta a @ szimbólumot, így ma már az egész világ ezt használja a címzett nevének és a számítógép nevének elválasztásához. A világ első e-mailjét maga Tomlison írta a szobájában lévő egyik számítógépről a másikra, míg az első államfő, aki használhatta ezt a csodát, maga Erzsébet királynő volt.

FEOL-archívum

Ahhoz, hogy felkutassuk, milyen grafikával és hírekkel várta olvasóinkat portálunk az elmúlt évtizedekben, az internet archívumát, az archive.org-ot hívtuk segítségül. Ez a portál az internet indulása óta archiválja a világhálóra felkerülő oldalakat, adatokat. A feol.hu-ra rákeresve az első találatot 2012 december harmadikáról kapjuk. Ugyan portálunk ennél előbb indult, a digitális adatok világában úgy néz ki, hogy 2012-ig kellett várnunk, míg eljutott hozzánk az archiváló. No de vissza az oldalra! Éppen advent első vasárnapját ünnepelte a megye, vezető hírünk is a gyertyagyújtásról szólt. Emellett hírt adtunk új Fejér megyei rendőrkapitányokról, a Ciszter iskola győzelméről a Diákpárbaj során, illetve az aktuális sporteredményekről.

(A képre kattintva megnyílik az archív oldal)

Hosszú évekig használtuk a kék-fehér dizájnt, ám mint mindent, minket is elért a megújulás szele. A feol.hu ma is használt dizájnja 2017. szeptembere óta él, kezdeti pillanataiban kigyulladt gárdonyi nyaralókról, Fejér megyei internetes terroristáról, Seuso-kincsről, valamint nyári képküldő játékunk nyerteséről számoltunk be. Az átállás előtti utolsó oldalunk így nézett ki:

(A képre kattintva megnyílik az archív oldal)

Majd ilyen lett:

(A képre kattintva megnyílik az archív oldal)

A weboldalt böngészve rengeteg nap rengeteg pillanata tekinthető vissza, így ha Önök további archív hírekre is kíváncsiak, netán egy konkrét dátumra keresnének rá, IDE kattintva akár órákra leköthetik magukat. Természetesen a cikkek meg is nyílnak, ám sajnos a képek közül jópár már elveszett az évek folyamán zajló digitális adatfolyamban.

Forrás:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában