Frissen Fejérből

2021.05.31. 07:05

Fehérvári Heti Betevő: nemsokára segítenek

A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben osztottak utoljára meleg ételt a rászorulóknak. Az önkéntesek folytatják a munkát.

Bokros Judit

Az osztásokba fiatalok is besegítenek, a rászorulók között sok a nagycsaládos és a gyermekét egyedül nevelő szülő

Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

Van egy fehérvári csoport, a Fehérvári Heti Betevő, amely hat éve kezdett bele a melegételosztások szervezésébe, kivitelezésébe. A csapatot jelenleg az egyébként könyvesboltot üzemeltető Csada Ferenc fogja össze, aki kezdettől fogva részt vett a szervezésben, az osztásokban.

Kezdetben háromhetente tudták lebonyolítani a melegétel átadását, pár éve azonban kétheti rendszerességgel osztanak, ám a koronavírus-járvány ezt is megkeverte. Tavaly novemberben volt az utolsó akció, 2020 tavasza után pedig júliustól tudtak újra osztani.

Volt időszak, amikor a csapat harmincöt tagot számlált. Némi lemorzsolódás után mára körülbelül tizenöten maradtak. A magon kívül önkéntesek szoktak csatlakozni az osztások alkalmával, ám ők a szervezésbe nem kapcsolódnak bele. Az önkéntesek között is vannak fiatalok, idősek, dolgozók, diákok – ők a Betevő közösségi oldaláról tájékozódnak arról, mikor van osztás, és hogyan lehet segíteni.

A melegétel éttermeknek, kifőzdéknek köszönhetően érkezik – tudtuk meg Ferenctől. A költségeket általában a Betevő állja a hozzá érkező adományokból (például a boltokban elhelyezett perselyekben összegyűlőkből, művészeti alkotásokért szervezett aukción bejövőből, rendezvényeken érkező felajánlásokból, cégektől érkező hozzájárulásokból), de van, hogy az étterem fizet mindent. Míg régen körülbelül 300 forintból jött ki egy adag étel ára, ez ma már 600 forint körüli összeg. Fontos, hogy olyan étteremről legyen szó, amely vasárnap tud főzni, mert az osztások aznap vannak. Jelentkező szerencsére van, még vidéki is, de mindig jól jön az újabb felajánlás – tette hozzá a szervező.

Az osztásokba fiatalok is besegítenek, a rászorulók között sok a nagycsaládos és a gyermekét egyedül nevelő szülő
Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

A tál melegétel mellé általában jut kisebb csomag adomány. Ezeket is az osztások során adják át az érkezőknek, akik így gyümölcshöz, süteményhez is hozzájuthatnak. Ebben is vannak állandó támogatók, például pékségek, amelyek szívesen küldenek árut.

Az osztásokra általában 100–200 fő érkezik, időszaktól függően. Az ünnepek idején mindig többen vannak, és volt már olyan osztás, amellyel a tanévkezdést segítették, arra külön gyűjtöttek felajánlásokat. A rászorulók között ugyanis sok a nagycsaládos, vagy éppen az elvált, egygyermekes szülő. Tévedés tehát azt hinni, hogy csak hajléktalanok vannak, ők a töredéket jelentik.

Az ételosztások helyszíne kezdettől fogva A Szabadművelődés Háza, a Csónakázó tó partján. Itt, egy raktárban tárolják a szükséges kellékeket, például az asztalokat. Az osztások viszont mindig szabad téren, a ház melletti parkban, rossz időben esetleg az árkádok alatt történnek.

Amint azt a ház nemrég kinevezett új igazgatójától, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ vezetőjétől, Juhász Zsófiától megtudtuk: továbbra is partnerei a Heti Bevetőnek, tehát lehet náluk tárolni a felszerelést, és osztásokat szervezni. Csada Ferenc hozzátette: az első akcióra június 13-án kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában