a méhek világnapja

2021.05.21. 07:40

Esküdtek a mézre – Lovagokat avattak és szezont nyitottak Fehérváron

Mézlovagokat avattak a fehérvári Apiterápiás Házban csütörtökön, a méhek világnapján. A méhészeknek a mai világban egyre fontosabb munkájukat a lovagrend nagymestere, Östör Annamária tanácsnok és a mézkirálynő köszönte meg.

S. Töttő Rita

Domak Ignác, Erdélyi Sándor, Kiss Csabáné, Antal István és Nyerges Gábor az öt új mézlovag

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Ünnepélyesen esküszöm, hogy hű tagja és elkötelezett hírnöke leszek a Szent István Mézlovagrendnek. Munkámban és emberi viselkedésemben mézlovaghoz méltóan, példamutatóan járok el. Minden lehetséges eszközzel terjesztem a magyar méz hírnevét. Óvom és védem a természetet” – így kezdődött annak az eskünek a szövege, melyet az ötödik szezonját kezdő székesfehérvári „kaptárlevegős”, azaz apiterápiás ház kedves miliőjében mondott el Lódi József, a lovagrend nagymestere, s akinek mondatait öt leendő mézlovag ismételte meg teljes átéléssel.

A Fejér megyei méhészekből alakult meg 2016-ban a Szent István Mézlovagrend, s azóta is a Méhészek Fejér Megyei Egyesülete keretein belül működik. Tagjai sorába ezúttal is újabb lovagokat vett fel a méz népszerűsítése érdekében, s ezzel tizenhétre nőtt a nemes társaság tagszáma.

– A mézlovagság tulajdonképpen arról szól, hogy folyamatosan járunk rendezvényekre, a magyar embereket tájékoztatjuk a méz jótékony hatásairól, s népszerűsítjük ezáltal a magyar mézet. Viszonylag alacsony ugyanis a mézfogyasztás Magyarországon, ezt szeretnénk növelni, hogy a magyar méz Magyarországon fogyjon el, ne kelljen külföldre eladni. Ez mindenkinek sokkal jobb lenne: a magyar emberek jó minőségű magyar mézet ehetnének – fogalmazott a nagymester.

Domak Ignác, Erdélyi Sándor, Kiss Csabáné, Antal István és Nyerges Gábor az öt új mézlovag
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal Kiss Csabáné, Antal István, Erdélyi Sándor, Domak Ignác és Nyerges Gábor állhatott be e nemes feladatot teljesítők sorába, és tette le az esküt – éppen a méhek nemzetközi világnapján.

Az apiterápiás ház egészségügyi lényege épp az utóbbi időszakban mutatta meg fontosságát – hangzott el az ünnepségen, ahogy az is: a légzőszervi megbetegedések kísérőtünetként jelennek meg a koronavírus-járványban, a kaptárlevegős időtöltés pedig támogatja a hörgők és a tüdő gyógyulási folyamatát. – Szúrás nélkül lehet itt gyógyulni – fogalmazott a nagymester. – Jótékony hatása légzőszervi problémák esetén segíthet – tette hozzá Antal István méhész.

– Remélem, egyre többen fedezik majd fel, mert nagyon hasznosnak találom – mondta Östör Annamária, a város egészségügyi tanácsnoka is az ünnepségen. A 2020-as mézkirálynő, Páprádi Anna Bíborka szintén a meghívottak sorában volt, s köszöntötte a méhészeket, megköszönte munkájukat – amely a méhek világnapján különösen fontos üzenet volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában