Országos figyelemre tarthat számot

2021.05.02. 07:00

Eötvös József akarata szerint temetik újra maradványait Ercsiben

Az újratemetésre hintón vinné vissza a Duna-parton található, öt évvel ezelőtt pompásan felújított kápolnába Eötvös József földi maradványait Szabó Tamás, Ercsi polgármestere.

Majer Tamás

Szabó Tamás és Piroska Eszter Eötvös József és rokonai kihantolt, rendszerezés alatt álló csontjai fölött a helyi művelődési ház egyik termében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Eötvös József jogász, író, vallás- és közoktatásügyi miniszter 1871. február 2-án hunyt el Budapesten, az Erzsébetvárosban. Többször kinyilvánított végakarata szerint azután Ercsiben temettetett el a családi sírboltban, a nagyszülei mellé, abban a kápolnában, amelyet ma Szapáry-Eötvös kápolnaként ismerhetünk.

Ma Eötvös József csontjai, összekeveredve három másik ember – nagyszülei, Lilien József és Szapáry Julianna, valamint másfél évesen elhunyt unokaöccse, Vieregg Gyula – csontjaival az Eötvös József Művelődési Házban vannak egy asztalon. No, nincs itt semmi baj, éppen most lesz minden rendben.

Szabó Tamás polgármester lapunknak nyilatkozva felidézte, hogy az Ercsi központjától távol eső kápolna az idők során sokat szenvedett.

– A második világháborúban a németek oda is befészkelték magukat, onnan lőttek át a túlpartra. Az oroszok meg lőtték Ercsit a sziget felől. Ugyanezt az „élményt” átélte a templom is, „sikeresen” szét lett lőve annak idején – fogalmazott Szabó Tamás, aki arról is beszélt, tudomása van arról is, hogy bizonyos kincsvadászok is járták-dúlták annak idején a kápolna alsó sírboltjában lévő koporsókat.

– Gondolom, kerestek valami aranyat, ezüstöt. Hogy aztán mit találtak és mit nem, azt mi nem tudjuk – mondta. – Mindez méltatlan állapotot teremtett – foglalta össze. – 1961-ben a tanácsi vezetés, karöltve a kulturális tárcával, egy jó gondolattal – gondolom az akkori rendszernek nem volt identifikus egy kápolna restaurálása, helyrehozatala – csináltatott ide egy szép Vilt Tibor szobrot, amelyet 1961-ben fel is avattak – ismertette az elöljáró.

Szabó Tamás és Piroska Eszter Eötvös József és rokonai kihantolt, rendszerezés alatt álló csontjai fölött a helyi művelődési ház egyik termében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, Vilt Tibor alkotása az az Eötvös-szobor, amely ma is megcsodálható Ercsi művelődési házával szemben. Mint írtuk, jelenleg ebben az intézményben vizsgálják az államférfi és rokonai csontjait.

– Utána a megtalált csontokat összegyűjtve ide, a sírkamrába elhelyezték – fejezte be az 1961-es tettek felsorolását Szabó Tamás.

Innen, a szobor alól emelte ki a csontokat nemrégiben Líbor Csilla, a Szent István Király Múzeum régész-antropológusa, illetve Piroska Eszter régész, aki nem mellesleg a művelődési ház megbízott vezetője is most Ercsiben.

A kápolna

Ám közben szóljunk még pár szót a kápolnáról is! Ennek felújítása, több fázisban ugyan, de megtörtént. Szabó Tamás emlékeztetett, hogy már a nyolcvanas években is lezajlott egy felújítás, amely eredményei azonban a következő évtizedben tompultak. – A jómadarak kikezdték, meg hát az időjárás is – fogalmazott.

A legújabb felújítás 2016-ban történt. Pompás, ide már érdemes visszahozni, itt már érdemes újratemetni Eötvös Józsefet! A polgármester beszélt arról is, hogy manapság már könnyebb védeni a kápolnát, be van rendesen kamerázva. A kerítésére pedig ki van írva, hogy sem az, sem a kapu, sem az ablak nem alumínium. Így talán semmiféle jómadárnak sem jut eszébe, hogy ellopja…

Szabó tervei alapján, amint a tudományos vizsgálatok, a szükséges papírmunka és a szervezés megtörténik, újratemethetik Eötvös Józsefet és családtagjait a kápolna sírboltjában. Úgy látja, s bizonyosan igaza is van, hogy nagy érdeklődésre tarthat számot az esemény. A település szeretné is megadni a módját, hintóval kívánják szállítani a koporsókat. A katolikus egyház is partner. Szabó szeretné, ha a megyés püspök temetné újra Eötvös Józsefet.

Piroska Eszter elmondta, hogy mindezeket megelőzően Ercsibe érkező vendégtudósok támogatásával, a legkorszerűbb természettudományos módszerekkel kívánják megvizsgálni és rendszerezni a csontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában