Frissen Fejérből

2021.05.03. 07:15

Elkészítik a fehérvári sérült tábla pontos mását

Idén hét, egyenként egy négyzetméteres tablóból álló kiállítással kívánnak emlékezni az 56-osok a Magyarországon állomásozó oroszok tetteire és a harminc éve, 1991. június 19-én először ünnepelt kivonulásukra.

Palocsai Jenő

Sinka Jenő feljelentést tett, de a rendőrség azt elutasította, bűncselekmény hiányában

Fotó: Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A pénteki sajtótájékoztatón Sinka Jenő, a 17 fősre olvadt szervezet vezetője és társa, Szép Ferenc hangsúlyozták, hogy az emlékkereszt előtt is szeretnének fejet hajtani, ám az alól hat éve eltűnt a mártírok nevét felsoroló gránittábla, és emiatt feljelentést is tettek.

Ezzel kapcsolatban a rendőrségtől azt az információt kaptuk, hogy az emléktábla jogtalan elsajátítása miatt február 15-én tettek feljelentést, ám a Bűnügyi Osztály február 22-én annak elutasításáról döntött, mert semmilyen bűncselekmény nem történt.

Sinka Jenő feljelentést tett, de a rendőrség azt elutasította, bűncselekmény hiányában
Fotó: Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A város önkormányzatától megtudtuk, hogy a Szent István-székesegyház külső felújítása miatt került el helyéről a két ’56-os emléktábla. Az egyik, az idézetet tartalmazó, az épület talapzatába volt beépítve és a munkálatok során megsérült, megsemmisült, de a fehérvári áldozatok nevét felsoroló másik tábla megvan. Ám mint kiderült, kételyek merültek fel, hogy vajon teljes-e a táblán szereplő névsor? A Székesfehérvári Levéltár és Kutatóközpont vizsgálatokat végzett a székesfehérvári ’56os áldozatok azonosítására, ám még nincs egységes szakmai álláspont az ügyben. A város a megsérült fehér, idézetet tartalmazó márványtáblának elkészíti az eredetivel megegyező rekonstruálását, és ha ez meglesz, akkor az eredeti, a mártírok nevét felsoroló régi gránitlappal együtt rögzítik majd a kereszt alá a falra.

Az ’56-os áldozatok neveit tartalmazó táblát egykor a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége állíttatta. Így az elképzeléséről a város tájékoztatta a szervezetet, amely örömmel fogadta a tábla ilyen módon történő helyreállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában