Frissen Fejérből

2021.05.12. 14:00

Mi történt a közösségi kiskerttel Feketehegy-Szárazréten?

A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház udvarán álló, közösségi kertként szolgáló parcellák egy részét elbontották. Ezt nem hagyta szó nélkül a városrész önkormányzati képviselője, aki elmondta, a környék lakói és az iskolások is szívükön viselték a kiskertek sorsát.

Héjj Vivien

Változások a városrész közösségi terében

Forrás: Forrás: Szigli István

– A szociális város-rehabilitáció részeként 2014-ben a Kertbarát Egyesület kialakíthatott egy 27 parcellából álló közösségi kertet. Megépítették a magaságyakat, amelyeket az egyesületi tagok és a közeli társasházakban élők gondoztak. Miután az egyesületnek lejárt a fenntartási kötelezettsége, azt javasolták, a feketehegy-szárazréti közösség hasznosítsa másként a területet – kezdte Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője, aki elmondta, létrejött egy olyan megállapodás, hogy a további hasznosítás során felújítják az ágyásokat, amelyeket a környéken élők, valamint az iskolások gondoznának. Mint mondta, egy időben az iskola minden osztályának volt egy magaságyása, szerették a gyerekek.

– Fel akartuk újítani a magaságyásokat. Egy részébe fűszernövényeket telepítettek, a többi pedig az iskoláé és a környék lakóié lehetett volna. Szót váltottunk erről az új igazgató asszonnyal, megbeszéltük, hogy ebből lehet egy iskolai, közösségi kert. Két héttel ezelőtt mentem arra, és nagy meglepetésemre éppen szétverték a magaságyakat, szétdobálták a termőföldeket. Úgy gondolom, ha valamit felépítünk, azt meg kéne őrizni, és nem lerombolni – tette hozzá a képviselő.

Változások a városrész közösségi terében
Fotó: Forrás: Szigli István

Az eset kapcsán megkerestük a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatóját, hogy megtudjuk, mi az oka a parcellák megszűnésének.

– A közösségi kertet sokáig a Kertbarát Egyesület gondozta, aztán ez rászállt az intézményre. Ezek fakeretek, amelyek az évek során korrodálódtak. Az egyesülettel és a képviselő úrral egyeztetve novemberben volt egy bejárásunk, ahol megbeszéltük, hogy ezekből elbontjuk azokat, amelyek elkorhadtak – válaszolta kérdésünkre Juhász Zsófia, az SZKKK igazgatója.

Az intézményvezető elmondta, a korhadt ágyásokat lebontották, három darab a közösségi kert területén maradt, négy darab parcellát az iskolások területére telepítettek. A lebontott ágyásokból a Felsővárosi Alkotóházba is vittek, ahol a Felsővárosi Általános Iskola diákjai is kertészkedhetnek majd.

Az egykori ágyások helyén a tervek szerint a füvesítés mellett virágoskertet alakítanak ki.

Juhász Zsófia kiemelte, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház minden korábban is működő rendezvényét megtartják a jövőben is, amennyiben a jogszabályok és a járványhelyzet lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában