A tapasztalatok szerint

2021.05.04. 07:30

Egyre többen gondolkodnak megújuló energiában otthonuk tervezésekor

Felmérést készített az E.On a napelemes rendszerek telepítése kapcsán.

FMH/STR

Nemcsak a zöld szemléletű fiatalok gondolkodnak benne Fotó: E.On

- Néhány évvel ezelőtt még valamiféle utópiának számított, amikor fenntartható városokról beszéltünk, és azt mondtuk, hogy az e-mobilitás, a napenergia, az egyéb energiahatékony megoldások át fogják törni a korlátokat, és a hétköznapjaink részévé válnak. Örömmel látjuk, hogy a magyarok egyre inkább zöld megoldásokban gondolkodnak és velünk együtt, közösen tenni akarnak a fenntartható jövőért – fogalmazott a napelemekkel kapcsolatos online felmérésük kapcsán Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport igazgatóságának tagja.

Nemcsak a zöld szemléletű fiatalok gondolkodnak benne Fotó: E.On

Az említett kutatásból ugyanis kiderült, hogy minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze villamosenergia- ellátásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok. Érdekesség, hogy különösen sokan – 48 százalék – terveznek napelemet az 55 évesnél idősebb válaszadók közül. A kutatás rámutatott arra is, hogy a napelemmel már rendelkezők zöme – 61 százalékuk – önerőből finanszírozta a telepítést, és mindössze 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződni látszanak: a tervezők elsöprő többsége – 58 százaléka – ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Közülük sokuknak kedvezhet a napelemek telepítésére is igénybe vehető, 50 százalékos, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Az önerőből finanszírozott telepítést mindössze a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában