Frissen Fejérből

2021.05.14. 07:25

Az írásbelik után megkezdődnek a gyakorlati vizsgák is

A szakképzési centrumokhoz tartozó iskolákban az érettségi vizsgák mellett mostanság tartják a gyakorlati szakmai vizsgákat is.

Bokros Judit

A szakképző iskolákban az írásbeliken már túl vannak, most a gyakorlati vizsgák jönnek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsgáit május 12-én, szerdán rendezték meg országos ­szinten.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában két osztály érettségizik. Az egyik egy év múlva szerezhet technikusi bizonyítványt, a másikba pedig olyanok járnak, akik már rendelkeznek OKJ-s szakmai végzettséggel, s az elmúlt két évben a közismereti tárgyakból készültek az érettségire. Ebben sajnos nagy nehézséget jelentett a közel egyéves kiesés a digitális oktatás miatt – tudtuk meg Szécsi Ildikó szakmai igazgatóhelyettestől.

Az érettségizők május 3-án kezdtek a közismereti tárgyakkal, május 12-én, szerdán pedig írásbeli szakmai ágazati érettségit írtak mezőgazdasági és élelmiszeripari ismeretekből. Pénteken még egy informatika lesz, ezzel pedig lezárul az írásbeli vizsgák sorozata – mondta a pedagógus.

A szakképző iskolákban az írásbeliken már túl vannak, most a gyakorlati vizsgák jönnek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azok, akik az írásbelin elérték a megszerezhető pontszám 12,5 százalékát, de nem érték el a 25 százalékot, júniusban, a tanítási időszak végén szóbeli vizsgát tehetnek.

A szakképző iskolai képzések keretében hat szakmából van írásbeli és gyakorlati vizsga. Az írásbeli központilag összeállított feladatsor volt, május 10-én írták, és ebbe már be is tekinthettek a diákok.

Az első gyakorlati tudásfelmérés éppen ma, pénteken van a mezőgazdasági technikusoknak. Ezután jön az élelmiszeripari technikusok, az édesipari termékgyártók, a pékek, valamint a pék-cukrászok és végül a húsipari termékgyártók vizsgája, különböző gyakorlati helyszíneken. E szakmákból szóbelire nincs lehetőség, tehát csak az írásbeli, valamint a gyakorlati jegy számít.

A koronavírus-járvány a gyakorlati vizsgák lebonyolítását nem befolyásolja, de a járványügyi szabályokat mindenhol betartják – tette hozzá Szécsi Ildikó.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tizenegy intézmény tartozik a megyében. Amint azt Szépvölgyi Emese főigazgató-helyettestől megtudtuk: az iskolákban 633 fő tett érettségit ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyakból. Az érettségizőknek egyébként szakmai gyakorlati vizsgái nem lesznek. Viszont egyéb szakmai gyakorlati vizsga lesz, méghozzá összesen 61 szakmában (például ács, autóbusz-vezető, cukrász, férfiszabó, fodrász, festő-mázoló-tapétázó, pincér, szerszámkészítő).

Ezeket a vizsgákat szintén a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában