Frissen Fejérből

2021.04.09. 13:01

Kevesebb vonalon kisebb lesz a járatszám, mégis sűrűbben szállhatunk buszra

A városi tömegközlekedési hálózat az 1970-es években alakult ki, azóta nem esett át nagyobb változtatásokon, pedig a város és a városi élet sokat változott az elmúlt évtizedekben. Nemrégen lezárult a hálózatfejlesztés első fázisa, amellyel kapcsolatban mindenki véleményt mondhat.

Borsányi Bea

Nagyjából 15 percenként lesz lehetőségünk egy-egy vonalon buszra szállni

Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tömegközlekedés fontos eleme a városi életnek, emelte ki azon a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester, ahol bemutatták a székesfehérvári tömegközlekedési hálózat fejlesztésének első ütemét. A polgármester rámutatott, a hálózat átalakítása mára elkerülhetetlenné vált. Amellett, hogy a város évek óta nem emelte sem a jegy-, sem pedig a bérletárakat, folyamatos az új közlekedési eszközök beszerzése, és cél, hogy egyre több lakosnak tudjanak komfortos tömegközlekedési szolgáltatást nyújtani.

A tájékoztatón elhangzott, az új járat-, és menetrend kialakítását megelőzően – még a járványidőszak előtt – a város több pontján történt utasszámlálás, és felmérték az utazási szokásokat is, amik alapján a szakemberek kidolgozták a változtatásokat. Összességében kevesebb vonalon kevesebb járat közlekedik majd, ám azok hosszabb útvonalon és sűrűbb eléréssel járnak.

Nagyjából 15 percenként lesz lehetőségünk egy-egy vonalon buszra szállni
Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kiemelték, a meglévő útvonalak és viszonylatok összekapcsolásával az új menetrend átszállásmentes eljutást biztosít a városon keresztül több irányban, valamint összehangolt, közös peronos csatlakozásokat hoznak létre a várakozásmentes átszállás érdekében a Vasútállomáson, az Autóbusz-állomáson és az Áron Nagy Lajos téren. Az új, várost átszelő gerincjáratok és járatpárok csúcsidőben 15 percenkénti eljutást biztosítanak. Ugyanakkor a meglévő útvonalak nagy részben megmaradnak, így nem borulnak fel a kialakult utazási szokások. Ígérték, ütemes, könnyebben megjegyezhető indulási időpontokat alkalmaznak, és a vasútállomást érintő járatokat egymáshoz és a vasúti menetrendhez igazítják.

A szekesfehervar.hu/ujmenetrend oldalon már elérhető egy olyan applikáció, amelylyel mindenki megtervezheti a saját utazását az új rendszerben, valamint olvashat a tervezett változtatásokról is. Mindezekkel kapcsolatban az oldalon megadott e-mail címen, vagy a Városház tér 2. címre küldött levélben április 30-ig várják a lakosság véleményét, észrevételeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában