Frissen Fejérből

2021.04.04. 10:30

Szabadbattyáni húsvét, idén kicsit másképpen

A járványügyi helyzet mindenki életét megnehezíti; a közösségekkel való találkozás nem lehetséges.

V. Varga József

Tojásfa a szabadbattyáni faluház előtt

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnep közeledtével a szabadbattyáni Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár is próbálta színesebbé és meghittebbé tenni a húsvéti készülődést. Átgondolva a lehetőségeket, a szabályok betartás mellett, Battyáni húsvét – kicsit másképpen elnevezéssel hirdették meg online rendezvényeiket.

– A tojásfa manapság a húsvét egyik kedvelt dekorációs eleme. Egy új kezdeményezéssel fordultunk a lakosság felé: Díszítsük fel együtt a település tojásfáját! Egy héten keresztül a település apraja-nagyja hozta a színesebbnél színesebb, egyedileg készített tojásokat. A fa alá nyuszicsaládot költöztettünk, akik mindazokat várták, akik egy közös fotóval akarták emlékezetessé tenni az ünnepet – mondta el lapunknak Márkusné Anett művelődésszervező.

Tojásfa a szabadbattyáni faluház előtt
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ugyancsak fényképezkedéshez ajánlották a művelődési ház előtt felállított nagyméretű fotótáblát, amely hagyományos húsvéti locsolkodást ábrázolt 1930-ból, a Néprajzi Múzeum jóvoltából. Hová mész te, kisnyulacska? címmel nyuszikereső rejtvényes játéksorozatot is hirdettek, a mindennapi más és más rejtvények egy-egy új helyszínt rejtettek. Minél több családot szerettek volna bevonni a játékba, és már az első nap kiderült, hogy a következő napokon több figurát kell elrejteniük, látva a családok élénk érdeklődését.

A művelődési ház előtt felállított nagyméretű fotótábla hagyományos húsvéti locsolkodást ábrázolt 1930-ból, a Néprajzi Múzeum jóvoltából
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Hasonló népszerűségnek örvendett a tojáskvíz, valamint a tojásfestő pályázat. A kvízben a húsvéti hagyományokhoz kötődő népszokásokra helyeztük a hangsúlyt, míg a pályázatnál a tojásfestés hagyományát szerettük volna népszerűsíteni. Sikeres online kézműves-foglalkozást tartott Vörösné Simon Nikolett helyi textilműves – emelte ki Márkusné Anett. – A művelődési ház utcafronti ablakai kiváló lehetőséget nyújtanak a kultúra továbbadására kivilágított ablakvitrin-kiállítás formájában, amely a nap bármely szakában megtekinthető. Az ünnepekhez és jeles alkalmakhoz igazodva készülünk mindig a település lakosai elé tárni az adott eseményt – jelen esetben a húsvéti kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában