A polgármester attól tart, a bűz elűzheti a lakókat

2021.04.24. 11:30

A mátyásdombi sertéstelep bővítése nem mindenkinek felhőtlen öröm

Felhívással fordult a helyiekhez Lelkes Tibor polgármester. A Kabóka Kft. sertéstelepének tervbe vett bővítését aggályosnak érzi, a levegő minőségének további romlásától tart. A világhálón kéri ki a helyiek véleményét.

Majer Tamás

Varga Attila elmondása szerint három sor növényzet is segíti majd megszűrni a szagokat, zajokat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nem a fejlesztéssel, hanem a helyszínnel van probléma – nyilatkozta lapunknak. – Az első lakott ház százegynéhány méterre van onnan, légvonalban az óvodánk kétszáz méter. Halmozott ez a probléma: településünkön van három olyan vállalkozás, ami jelentős környezeti hatást fejt ki. Ebből a sertéstelep a legközelebbi – mondta.

A másik kettő egyike egy fehérjefeldolgozó, amely a sertéstelepen túl található. Ott a közelmúltban – Lelkes Tibortól és Varga Attilától (Kabóka Kft.) kapott, egybehangzó információink alapján – negyedmilliárdos fejlesztést hajtottak végre, amely azt szolgálja, hogy kevésbé legyen érezhető a feldolgozó működése. A harmadik egy csirketelep, amely valójában közelebb van a lakott részekhez, mint a sertéstelep, de ott mostanság egy csirkét sem tartanak.

A körbekerített sertéstelep faluhoz legközelebb eső részére tervezi a cég a bővítést, ennek oka bizonyára nem más, mint hogy már csak ott van erre helyük. Több sor növényzet ültetésével állnák el, illetve nehezítenék meg az állattartással természetesen járó szagok, zajok terjedésének útját.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Visszatérve a sertéstelep bővítése körül támadt vitára, a polgármester leszögezte, számára a lakosság véleménye az elsődleges. – Az emberek előbb voltak itt, nem a mátyásdombi lakosok költöznek a meglévő sertéstelep mellé – érvelt.

– Szerintem az ország egyik legkedvezőtlenebb levegőjű települése Mátyásdomb. Az állattartásnál elengedhetetlenül képződnek gázok, a szabadba kerülnek, nem sok mindent lehet vele kezdeni – fogalmazott. – Ha az emberek úgy döntenek, hogy nem költöznek ide, mert rossz a levegő, ha a helyben lévő fiatalok úgy gondolják, elmennek a faluból, mert bűzös, ha a település ebben az ütemben néptelenedik el, akkor 20 év múlva ez egy kísértetfalu lesz! – prognosztizált Lelkes, s közölte, az önkormányzat – építési, rendezési terv hiányában – jogilag nem akadályozhatja meg a fejlesztést.

Lelkes Tibor számára a lakosság véleménye az elsődleges
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A sertéstelepen a kft. részéről Varga Attila nyilatkozott. Elmondta, jelenleg 7 istállóban 4300 disznót tartanak, a terv további 1280 disznó.

– Olyan 15-20 méterrel lennénk közelebb a faluhoz, de a telekhatáron belül. Minden beruházás-megvalósításhoz szükséges egy környezetvédelmi szagmérés, zajmérés, hatástanulmány elkészíttetése. Hatályos, egységes környezethasználati engedélyünk is van a telep működtetéséhez. A sertéstelep tíz évvel ezelőtti felújításakor is már arra törekedtünk, hogy az akkori és a jövőbeli környezetvédelmi elvárásoknak is megfeleljünk, így teljesen zárt rendszerben kezeljük a trágyát. A hígtrágya-tároló is fedett, így szaghatástól mentes. A telepen korszerű biológiai trágyakezelést alkalmazunk, amely jelentősen csökkenti a szaghatást, és a legyek szaporodását is hatékonyan gátolja – mondta.

Varga Attila elmondása szerint három sor növényzet is segíti majd megszűrni a szagokat, zajokat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szólt arról is, hogy a telep már a 60-as, 70-es évek óta itt van, ők a 90-es években vásárolták meg, s már akkortól kezdve hizlalással foglalkoznak, még ha volt is egy hosszabb leállásuk. 2011-ben indították újra a termelést. Beszélt a régi tsz-épületekről, náddal szigetelt tetőkről, omladozó falakról is, amelyek helyén korszerű telepet létesítettek.

A szóban forgó legújabb fejlesztéshez kapcsolódó előzetes mérések is megtörténtek már, ezek hatósági elbírálása folyamatban van.

Elmondta azt is, szakhatósági elvárás a fásítás. Egy sor facsemetét már el is ültettek a telep széle mellett. Egy sáncot is felhúztak már oda, amelyre egy magas tujasort, s mellé újabb sor facsemetét terveznek a zajok és a szagok terjedésének mérséklése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában