Örömmel vesznek részt

2021.04.04. 15:00

Ráckeresztúr is csatlakozott a használt sütőolaj begyűjtését célzó akcióhoz

Az önkormányzat szerződést kötött egy környezetirányítási és hulladékgazdálkodási céggel, amely begyűjti a lakosság által használt sütőolajat. A településen két gyűjtőedényt helyeztek el.

Gajdó Ágnes

A begyűjtött olaj után kapott összegből egy helyi alapítványt támogatnak majd

Fotó: shutterstock

A környezettudatosság ma már egyáltalán nem ciki, hogy némiképp lazábban közelítsünk e komoly kérdéskörhöz. Jövőnk ugyanis azon is múlik, mennyire figyelünk oda az újrahasznosításra, a környezetvédelemre, s mennyire teszünk meg mindent azért, hogy bolygónk élhető hely legyen még hosszú évtizedeken, évszázadokon át.

A begyűjtött olaj után kapott összegből egy helyi alapítványt támogatnak majd
Fotó: shutterstock

A ráckeresztúri önkormányzat örömmel csatlakozott a használt sütőolaj begyűjtését célzó akcióhoz – tudtuk meg Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármestertől. A környezettudatosság jegyében két helyszínre került gyűjtőedény, az egyik a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda udvarába, a másik a Ráckeresztúri Polgármesteri Hivatal melletti parkoló területére. Mindkét helyen egy-egy 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott gyűjtőedényt helyeztek el, amelyek sárga színűek, tehát még véletlenül sem téveszthetők össze az üveggyűjtő vagy a kommunális hulladék összegyűjtésére szolgáló konténerekkel. Az önkormányzat szórólapon hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy lezárt üvegben vagy műanyag palackban kell a használt olajat elhelyezni a gyűjtőedényben, mert így biztosan nem folyik ki, s nem okoz szennyezést. Mindez természetesen díjmentes, ráadásul a gyűjtő cég minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után huszonöt forint visszatérítést ad. A polgármester szerint ha majd összejön egy jelentősebb összeg, a képviselő-testület eldönti, melyik helyi alapítványnak utalják a támogatást.

S hogy mi lesz a használt olajjal? Száz százalékban újrahasznosítják, és bioetanol készül belőle. Ez azért is fontos, mert ha nem a csatornába kerül az olaj, sok fejfájástól megszabadulunk. Kisebb lesz a dugulásveszély, a szennyvíztisztítók terhelése csökken, a talajflóra épsége kevésbé károsodik. S nem utolsósorban egy liter szelektíven gyűjtött olajjal egymillió liter ivóvizet menthetünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában