Koronavírus Fejérben

2021.04.14. 07:00

Fehérvári gokartpályán nyílt PCR-tesztállomás

Újabb tesztállomással bővült a székesfehérvári lehetőségek köre: a Szárcsa utcai gokartpálya alakult át expressz PCR-tesztállomássá. Ki sem kell szállni a kocsiból.

S. Töttő Rita

A fehérvári gokartpályán autós tesztállomás nyílt

Fotó: Oktogon

Ki sem kell szállni

Három másik vidéki helyszín mellett megkezdte működését Székesfehérváron is az a tesztállomás, amely „drive-through” rendszeren keresztül végzi a koronavírus jelenlétét vizsgáló PCR- és antigénteszteket a betérőknek.

Ez azt jelenti, hogy az autóból nem kell kiszállnia a páciensnek, elég, ha lehúzza az ablakot a tesztelést végző számára. Ide nem szükséges az előzetes jelentkezés – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Farkas Levente, az üzemeltetést végző Oktogon Medical Center tulajdonosa.

A kétféle tesztelési módszer más-más lehetőségeket rejteget: a PCR-teszthez az orrból és garatból veszik a mintát, s a koronavírus RNS-ét mutatja ki, már a tünetek megjelenése előtt.

A fehérvári gokartpályán autós tesztállomás nyílt
Fotó: Oktogon

A helyi laboratórium a PCR-tesztek pozitív eredményeit beküldi a hivatalos rendszerbe. Ezenkívül lehetőség van még antigén gyorstesztre, melynek során az orrból veszik a mintát, s azt mutatja meg, hogy a vírus jelen van-e akár a légutak nyálkahártyáján, akár már a véráramban.

Hamarosan házhoz is hívható a szolgáltatás. A korábbi tesztállomásokon gyűjtött tapasztalatok azt mutatják – mondta el Farkas Levente tulajdonos –, hogy pozitív eredmény ritkán születik, legtöbbször ugyanis azért érkeznek a tesztre várók, mert utazni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában