nem mindegy, hol vettük

2021.04.03. 07:45

Óvatosan locsolkodjunk, a hamis parfümök egészségkárosodást is okozhatnak!

„A járvány idején a hagyományokkal szakítva húsvét alkalmából lehetőség szerint ne látogassuk végig ismerőseinket. Ha közvetlen családtagjainkat meglocsoljuk is, azt semmiképp se ellenőrizetlen forrásból származó parfümmel tegyük, mivel a hamis termékek súlyos egészségkárosodást is okozhatnak” – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese.

feol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A hamis kozmetikumok nem mentek át a szükséges ellenőrzéseken, így a bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak. Az egészségügyi kockázatokat tudatos vásárlással csökkenthetjük, a problémás termékeket a csomagolás, üveg megvizsgálásával kerülhetjük el. Eredeti termékeknél a celofáncsomagolás tökéletesen illeszkedik, szorosan ráfeszül a dobozra, nem csúszkál. Ha egyáltalán nincs celofán a dobozon vagy túl laza, gyűrött, elmozdul, akkor nagy valószínűséggel hamisítványról van szó. Egy eredeti illat csomagolásán jellemzően nincs hiba, elütés, nem csúsznak el a betűk, ahogy a betöltött folyadék színe, állaga is változhat hamis termékeknél, eltérhet az eredeti parfümtől. Árulkodó lehet az ár is, a kirívóan olcsó parfümöt inkább ne vegyük meg.

Az illegális termékek legfőbb forgalmazási helyszínei: elsődleges értékesítési színtér a piac és az utca, az illegális forrásból származó termékek fogyasztóinak több mint kétharmada (68 százaléka) ezekről a helyekről szerzi be a hamis illatszereket, továbbá az erre a célra szakosodott boltok, ahol a vásárlások 18 százaléka történik, az internetes beszerzések aránya pedig növekedett.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 és 2018 között a legtöbb hamis parfüm és kozmetikum Törökországból érkezett az unió területére. Az összes készítmény mintegy 66 százaléka származik innen, míg 30 százalékuk Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hong Kongból jut el a kontinensre. Magyarországon évente több ezer üveg hamisított parfümöt foglalnak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. 2021 márciusában például több mint tizenötezer, különféle márkajelzésű hamis illatszert foglaltak le egy kőbányai raktárépületben.

Vezető képünkön egy csókakői húsvéti locsolkodást láthatunk. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában