Koronavírus Fejérben

2021.04.10. 11:30

Indulnak Fehérvárra az oltóbuszok (videó)

Hamarosan megkezdik munkájukat a mobil oltóállomások, azaz oltóbuszok a megyénkben is, melyeket a honvédség felügyel majd.

S. Töttő Rita

A honvédségi mobil oltóállomásokon most katonákat oltanak, majd utána a lakosságot

Fotó: Kálmánfi G.

A Magyar Honvédség az egész ország területén segíti a koronavírus elleni védekezést, tehermentesítve az egészségügyben dolgozókat, támogatva a rendvédelmi társszervezetek munkáját, továbbá határvédelmi, határzárási és kórházparancsnoki feladatokat is ellátva.

Az oktatási és szociális intézmények speciális fertőtlenítése, a járőrözés és a kórházi feladatok ellátása mellett mostantól oltóbuszokkal is járják az országot, s részt vesznek a lakosság immunizálási feladatainak ellátásában. A védekezéssel kapcsolatos munkálatokban naponta 4 ezer katona vesz részt – nyilatkozta a hírlapnak Beluzsárné Belicza Andrea alezredes, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke.

A honvédségi mobil oltóállomásokon most katonákat oltanak, majd utána a lakosságot
Fotó: Kálmánfi G.

Az oltóbuszok bevezetéséről kampányvideót készített a Honvédelmi Minisztérium, melyből megtudhatjuk, hogy a „Mobil oltóállomás” feliratú, katonazöld járművek szállítják majd az egészségügyi szakszemélyzetet, sátorfelszereléseket és tartozékokat is. Az állomások a kitelepülésüket követő egy órán belül meg tudják kezdeni a működésüket, vagyis ennyi idő alatt felállítják a busz előtti sátrat, s felkészülnek az emberek fogadására.

 

A mobil oltóállomás – mely állóhelyzetben üzemel – működtetéséhez elektromos energiára van szükség. Ezt egy telepített áramforrás-aggregátor biztosítja 12 órán keresztül. De ha külső elektromos hálózatról kapja az áramot az állomás, akkor akár 24 órán keresztül is képes ellátni a feladatát. A busz komoly felszereltséggel rendelkezik: az egészségügyi szakanyagok tárolása mellett az oltóanyagokat is itt tárolják, s fedélzetén adják be. Egy orvos, két egészségügyi katona, két adminisztrátor, négy szakasszisztens teljesít szolgálatot egy-egy buszon, amelyen öltözőfülkét is biztosítanak az oltandóknak a felsőruházat könnyítéséhez.

Információink szerint a napokban dől el, hogy mikor, hol telepítik majd a katonai oltóbuszokat Fejér megyében, ahol – ahogy más megyékben is – az Oltási Munkacsoport dönt arról, hogy mely településeken vesznek részt a lakosság oltásában a Magyar Honvédség oltóbuszai. György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetőjének korábbi tájékoztatása alapján a Magyar Honvédség oltóbuszai folyamatosan dolgoznak, a következő napokban a Magyar Honvédség katonáiknak második körös oltásában vesznek részt, ezt követően térnek vissza a kistelepülések oltásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában