Frissen Fejérből

2021.04.14. 16:40

Marad az orvosi ügyelet Enyingen

A központi orvosi ügyelet április 15-e után is tovább működik a mezőföldi kisvárosban – lakossági szempontból ugyanolyan feltételekkel, mint korábban. A friss hír ennyi, de ami mögötte van, sokkal több.

V. Varga József

20210414 Enying, orvosi rendelő, Batthyány kastély. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A múlt év végén az enyingi orvosi ügyelet sorsával kapcsolatban nagyon sok kérdőjel merült fel, amire a szerződések és a konkrét megállapodások hiányában nem lehetett egyértelmű válaszokat adni, bár körvonalazódtak a megoldások, de biztosat nem lehetett mondani – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Viplak Tibor polgármester.

A helyzet súlyos volt (lapunk több alkalommal is beszámolt a fejleményekről), és annak a lehetősége is felmerült, hogy Enyingen nem lesz központi orvosi ügyelet, hiszen a szolgáltató, az Emergency Service Egészségügyi Szolgáltató Kft. április 15-ei hatállyal felmondta a szerződést.

– Mostanában sokan kérdezték tőlem, hogy április 15-e után hogyan működik majd az orvosi ügyelet, marad-e Enyingen, van-e szerződésünk, és mi várható az ügyelet további sorsát illetően – folytatta a városvezető. – Ezennel mindenkit meg tudok nyugtatni, az ügyelet április 15-e után is tovább működik nálunk, lakossági szempontból ugyanolyan feltételekkel, mint korábban.

Amint megtudtuk: az önkormányzat részéről mindez azonban pénzügyi szempontból jelentős plusz költséget jelent. A városi képviselő-testület felmérte a helyzet súlyát, s nem sajnálva a plusz pénzügyi forrásokat sem, megegyezésre jutott a szolgáltatóval, és az idei év végéig megkötötte a szerződést.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Viplak Tibor polgármester levelet írt Kásler Miklós miniszternek, és megkereste Varga Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét. Mindkettőjüktől az ügyeletek további sorsáról érdeklődött. Információink szerint mind a régióban, mind országos szinten átalakulóban van az egészségügyi rendszer, melynek az alapellátás körébe tartozó háziorvosi ügyeleti ellátás is szerves részét képezi. A rendszer fenntartása hazánkban az önkormányzatok feladata, melynek nagyrészt feladat átadás-átvételi szerződések keretében, szolgáltatók közreműködésével tesznek eleget. A rendszer működtetése szakemberek hiányában egyre nehezebb, mely nehézséget a vírushelyzet is jelentősen felgyorsított.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mindezekkel együtt a jövő évre vonatkozóan is megkezdődött az előkészítés, hogy hosszútávon, Enyingen maradhasson az orvosi ügyelet – tette hozzá Viplak Tibor. – A sajtóból és egyéb forrásokból azok az információk sejlenek fel, hogy az állam átveszi az önkormányzatoktól a feladatot, és várhatóan az országos mentőszolgálaton keresztül fogja majd ellátni. Enyingen van mentőállomás, tehát ebben az esetben az ellátás megmarad a járás központjában. Azonban amíg nincs konkrét jogszabály erre vonatkozóan, önkormányzatunk felkészül az orvosi ügyelet további működtetésére.

A központi orvosi ügyelet székhelye: Enying, Szabadság tér 16. Fenntartó: Emergency Service Egészségügyi Szolgáltató Kft. Ügyeletvezető orvos: Rus János. Telefon: (06-22) 999-614, (06-22) 999-615. Ügyeleti idő: hétfő 16-tól kedd 8 óráig, kedd 16-tól szerda 8 óráig, szerda 16-tól csütörtök 8 óráig, csütörtök 16-tól péntek 8 óráig, péntek 14-től hétfő 8 óráig. Ellátási kör: Enying, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában