Székesfehérvár

2021.04.15. 11:30

Nincs már meg a nézőtér! Alakulóban a volt Köztársaság mozi épülete (videó)

Pénteken állítják fel a nézőterét már elveszített egykori Köztársaság mozi építési területén a királyi bazilika kőtárának felépítését támogató darut.

Majer Tamás

2021.04.14. Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont Kőtár építése. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Eddig a mozi felett laktak, eztán a bazilika kövei fölött élhetnek

A mozi bontása már január óta tart. A nézőtér immár csak emlék, földdel, sárral borított pozíciójából izgalmas most a látvány, hiszen onnan soha vagy csak ritkán, illetve ke­veseknek látható perspektívából tekinthető meg a Várkörút és a Távirda utca között lévő környezet. Az objektum fölötti lakások nyitott folyosóját fóliafedéssel védi a szennyeződésektől a kivitelező. Akik eddig egy kihasználatlan mo­zi felett laktak, azok hamarosan a bazilika kövei fölött élhetnek!

 

– A volt Köztársaság mozi több mint húsz évig üresen állt a Várkörúton. Az Árpád-ház Programban méltó funkciót találtunk ennek a patinás régi épületnek – olvasható ama videó mellett, amelyet Var­gha Tamás országgyűlési képviselő tett közzé közösségi oldalán; terepszemlén járt az átalakulóban lévő kulturális tér építési területén.

– A régi épület alapjának kibontása folyik éppen, itt épül majd vissza az a nézőtér, ami már nem nézőtér lesz, hanem a bazilikatörténeti kiállítótér. Amikor elkészül, és a múzeum szakemberei berendezik, akkor a bazilika köveit nézhetjük meg, csodálhatjuk meg a rekonstruált bazilika főkapujával együtt – tudósít Vargha.

A tervek szerint a bazilika rekonstruált főkapuja is látható lesz
Fotó: székesfehérvár önkormányzata

A sáros közegben egy frissen betonozott rész mutatja magát. Mint azt lapunk megtudta, az építkezést előmozdító darut pénteken erre a pontra állítják föl. Ezt követően, a jövő hét folyamán kezdik el az épület betoncölöpözését. Az új épület, a kőtár földszintje kissé fentebb lesz, mint a régié, a mozié volt, így a pince jobban hasznosul. Az épület alaprajza a régi marad, vagyis a mozi hátsó traktusának íveltsége felfedezhető lesz a kőtárban. Az intézmény új parkolója a Távirda utca felől lesz elérhető, onnan, ahonnan most is parkoló nyílik: a várkörúti moziszomszéd társasház parkolója. Ezt jelenleg, ideiglenesen, az építők bérlik, használják.

Kapcsolódó cikkek:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-egykori-koztarsasag-mozi-szo-szerint-nagy-lehetosegeket-jelent-4513897/[/embed]

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kiralyi-bazilika-kofaragvanyai-vegre-muzeumba-kerulnek-4626757/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában