Frissen Fejérből

2021.04.23. 07:30

Keresztek és lombosodó fák alatt ünnepelnek a sárszentmihályiak

A településen élők változatosan ünneplik a Föld napját. Az Isten dicsőségére emelt kereszteket és a Pentelei erdő ösvényeit is meglátogatták.

Palocsai Jenő

Csütörtökön a sárszentmihályiak megtartották a Föld napi Széchenyi Zsigmond-emléksétát

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egész hetet a Föld napja ünnepe alá rendelték Sárszentmihályon. Már április 19-én megkezdődött a rendezvénysorozat, melynek első ütemében rendbe tették az önkormányzat dolgozói, helyi önkéntesek bevonásával, a település keresztjeit, de nemcsak takarítás szerepelt a programban, hanem virágok és egyéb növények ültetése is. Emellett arra biztatta Óber Andrea polgármester a település lakosait, hogy ezekben a napokban ők is szépítsék közvetlen környezetüket.

Második lépésként csütörtökön megtartották a Föld napi Széchenyi Zsigmond-emléksétát. Zelenák Tibor főszervező indulás előtt elmondta:

– Amikor megszerveztük a kirándulást, abban bíztunk, hogy jöhetnek az óvodások és az iskolások is, ám sajnos a járványügyi helyzet keresztülhúzta a számításainkat.

Csütörtökön a sárszentmihályiak megtartották a Föld napi Széchenyi Zsigmond-emléksétát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Föld napján, április 22-én, a tervezettnél kisebb létszámmal és esős időben, de elindult az erdei emléktúra. A sárszentmihályi önkormányzattól és a helyi nyugdíjasklubból érkezőkön túl a Sárpentelei parkerdő Úrhidai úti bejáratánál megjelent Mayer László katolikus plébános, helyettes esperes, a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség néhány tagja, köztük Asbóth Katalin elnök, de képviseltette magát a Bioszféra Klub is.

A túra résztvevőinek jelentős hányada egy „Óvjuk az erdőt, védjük a Földet!” felirattal ellátott táblával indult neki a sétának. A szeletelt rönkfából készült figyelmeztető táblákat útközben kihelyezték a bejárt útszakasz hol jobb, hol bal partjára, hogy az arra járókat emlékeztesse, vigyázni kell a környezet tisztaságára!

Zelenák Tibor két koszorút vitt magával a túrára. Az egyiket a Széchenyi-emlékkőnél, a másikat a Szent Kereszt felmagasztalása templomnál 2017-ben felállított Széchenyi emlékkeresztnél helyezték el Széchenyi Zsigmond vadász-író halálának 54. évfordulója alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában