Frissen Fejérből

2021.04.29. 07:20

Játszótérre, orvosi rendelőre is pályáztak Újbarokon

Negyvenmillió forint értékben több pályázatot is beadott az önkormányzat, amelyek elnyerése esetén további fejlesztéseket hajthatnak végre a településen.

Borsányi Bea

Fejlesztenék a játszóteret, a rendelőt és a képhez hasonlóan felújítanák a járdákat

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A pályázatokat a Magyar falu programban nyújtotta, illetve készül benyújtani az önkormányzat. Ahogy azt Schnobl Ferenc polgármester lapunk kérdésére elmondta, támogatásból szeretnék felújítani a Fő utca páratlan oldalán futó járdát, amely térköves burkolatot kapna, de készülnek a játszótér felújítására is. Ezeket a pályázatokat már beadták, de előkészítés alatt áll az orvosi rendelő felújítására, illetve az eszközbeszerzésre szóló pályázatuk is. Az orvosi rendelő megújításával, más településekhez hasonlóan az önkormányzat célja, hogy magasabb színvonalon működhessen a háziorvosi ellátás és a védőnői szolgáltatás. Ezzel együtt szintén adtak be pályázatot gépjárműbeszerzésre is: a civil alap keretén belül a sportegyesület együttműködésével egy kilencszemélyes kisbuszt szeretnének vásárolni.

Fejlesztenék a játszóteret, a rendelőt és a képhez hasonlóan felújítanák a járdákat
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik legnagyobb „falat” a római katolikus Mária Nagyboldogasszony-templom felújítása, amellyel kapcsolatban Schnobl Ferenc egyeztetett a térség országgyűlési képviselőjével, Tessely Zoltánnal is, aki támogatásáról biztosította a település ezzel kapcsolatos elképzeléseit. Schnobl hozzátette, a pályázatok eredménye valamikor júniusra várható.

Folyamatban van a régi, nagyjából 20 éve átadott szennyvíztelep bővítése is, amely EU-s pályázatból valósul meg és amelyre a telepet használó öt település – Szár, Újbarok, Alcsút, Tabajd és Felcsút – közösen pályázott. A 2019-ben kezdett bővítési munkák hamarosan befejeződnek – jelenleg az irányítástechnológia beüzemelése van folyamatban – és a tervek szerint májusban indulhat az úgynevezett sánta üzemmód. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi, napi 600 köbméteres szennyvízbefogadási kapacitás 950 köbméterre emelkedhet, ami 3500 lakos egyenértékből 6400 lakos egyenértékre történő bioló­giai tisztítást tesz lehetővé. A jövőben tervek szerint a fentebb említett településeken felül az óbarki háztartások is az újbarki szennyvíztelepre kötnek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában