Frissen Fejérből

2021.04.15. 10:15

Nem érkezett későn a hótoló – Számos pályázat van folyamatban Magyaralmáson

Nemrégiben adták át a pályázaton nyert traktort és mivel visszatérni látszik a tél, talán még használják is ezen a tavaszon a hótoló lapot. Más pályázatok is folyamatban vannak, a lakosság legnagyobb örömére.

Palocsai Jenő

Pap Tibor polgármester Törő Gábor országgyűlési képviselővel adta át hivatalosan a falunak az új, traktor hajtotta eszközöket

Fotó: Skobrák Dénes

Sok függőben lévő és tervezett pályázat ad feladatot a jár­vány­ügyi helyzetben sem pihenő önkormányzatnak Magyaralmáson. Az egyik ezek közül a minibölcsőde kialakítását segítené elő, ám ki kellett írniuk a második közbeszerzési eljárást, mert az első, jelentkező híján, eredménytelen volt.

Az orvosi műszereket azonban már beszerezték hárommillió forint értékben, és ezt a Magyar falu program által támogatott pályázatot le is zárták ezen a héten. Ugyanebből a forrásból tudtak, közel 15 millió forintért beszerezni egy traktort, melyhez lett pótkocsi, homlokrakodó, ágdaráló, sószóró és hótoló lap is. Mint megtudtuk, a felsorolt eszközök március 23-án érkeztek meg és már hivatalosan át is adták őket, hogy megkezdődhessen vele a munka.

Pap Tibor polgármester elmondta: – Most egy EU-s forrásból finanszírozott, 250 milliós beruházást készítünk elő, melynek célja a csapadékvíz elvezetése. Ezt a pályázatot befogadta az Államkincstár, jelenleg elbírálás alatt van. A Fő utca alatt átfutó központi árok a vízügyhöz tartozik ugyan, de arra is kell pénzt és energiát áldoznunk, mert ha lehúzzuk a falu legmélyebb pontjára a csapadékvizet, akkor nincs, ami elvezesse. Ennek a 29 számú árok rekonstrukciója közel másfél kilométer hosszan történik meg és ebből 150 méter lesz betonozott.

A projekt során külterületen 735 méter burkolt árok készül, melyből 420 méter zárt betoncsatorna lesz. A belterületi vízrendezés címén összesen 566 méter burkolt árok épül, míg a 81116 sz. közút belterületi hídja körüli munkák során 104 méter árokburkolás lesz.

Pap Tibor polgármester Törő Gábor országgyűlési képviselővel adta át hivatalosan a falunak az új, traktor hajtotta eszközöket
Fotó: Skobrák Dénes

Távlati terveik is vannak

Az egyik, hogy ismét megnyílt a lehetőség újabb orvosi eszközök beszerzésére, így arra mindenképpen pályáznak. Ezenkívül a Táncsics utca aszfaltozására is próbálnak forrást lehívni, de a tervek között szerepel az önkormányzati épület átalakítása is.

– Két évvel ezelőtt már megtörtént az épület külső tatarozása, hőszigetelése, illetve a tető héjazatának cseréje. Most az épület belső része újul majd meg, ugyanis szeretnénk felújítani a házasságkötő termet és kialakítani mellette egy tanácstermet is.

A belső átalakítás nem merül ki ennyiben, ugyanis az a cél, hogy külön helyiségben dolgozzon a hivatal valamennyi előadója, hogy az ügyfélfogadás idején ne zavarják egymást a munkában. Lesz egy fogadószoba is, ahol kiderül, hogy melyik ügyfélnek melyik előadóhoz kell mennie, és készül majd egy irattár is a hivatali épületben.

Ezeken túl is vannak pályázati terveik, ugyanis mindenképpen szeretnék, ha pozitív elbírálás alá kerülne majd az a projekt is, mely az óvodai csoportszoba fejlesztésének érdekében indulhatna a jövőben. A focipálya mellett 60 fával és 100 cserjével megkezdődik még ezen a héten a parkosítás, sőt, még ebben az évben egy 0,5 hektár erdő tarvágására és újratelepítésére van kötelezettsége a falunak a Széchenyi utca végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában