Frissen Fejérből

2021.04.27. 07:20

Hat új kamerával figyelik a köztereket Csákváron

8,6 millió forintos támogatást nyert a város önkormányzata az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatán, amelyből hat új köztér­figyelő kamerát helyeznek üzembe.

Borsányi Bea

Az egykori bányában rendszeresen raknak le illegálisan hulladékot

Fotó: csákvári önkormányzat

A Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében több megyei település is pályázott, hogy az elnyert összegből vásárolt, nagy felbontású, 360 fokos látómezővel és infravetővel kiegészített kamerákat is bevethessenek az illegális hulladéklerakás elleni harcban. –

A kamerák egyúttal arra is alkalmasak, hogy védjék a városban lévő parkokat, játszótereket, megelőzzék a rongálásokat, lopásokat, az egyéb bűncselekményeket, és növeljék a lakosság biztonságérzetét. A felvételekkel ugyanis jogsértés esetén azonosíthatók az elkövetők – mondta Illés Szabolcs polgármester.

A projekt keretében beszerzett kamerákat az Ady, a Petőfi, a Dózsa és az Alsó-Haraszt utcában szerelik fel, a Temető utcába pedig kettő is kerül. Ezek azok a helyszínek, ahol jellemző módon sok a szemét.

– A probléma itt az, hogy a közterületi kukákat otthoni, kommunális hulladékkal pakolják meg, amit valószínűleg a hétvégi házas övezetekben élők hordanak be a településre – tette hozzá a polgármester. Az említett területeket nemrég kitakarították, s rengeteg szemetet szállítottak el.

Az egykori bányában rendszeresen raknak le illegálisan hulladékot
Fotó: csákvári önkormányzat

A most beszerzett kamerákon felül, amelyek felszerelése várhatóan május 15-ig megtörténik, szeretnének továbbiakat is üzembe helyezni, de a rendszer bővítése technikai fejlesztéseket is igényel, hiszen az áramon kívül a kameráknak szükségük van arra is, hogy az átjátszókat „lássák”.

Illés arról is beszámolt, éppen a héten szedik össze és szállítják el a szemetet az egyik illegális hulladéklerakó helyről, a Csákvár előtt lévő úgynevezett Szóló-kő hegy mögötti egykori meddőbányából, ahol becslések szerint 10-15 köbméter szemét gyűlt össze. A polgármester szerint az illegális hulladéklerakás és a kommunális szemét közterületi kukákba történő bedobása azért szomorú, mert a városban van hulladékudvar, a hétvégi házas övezetekben pedig lehetőség van arra, hogy akár időszakos szemétszállításra kössenek szer­ződést a telektulajdonosok a szolgáltatóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában