a vágányok felett

2021.04.08. 11:30

Hamarosan elkészül a székesfehérvári vasúti gyalogos felüljáró

Rövid időn belül összeérhet a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljárójának korábban elkészült két vége.

Baráth Eszter

A híd középső részét képező acélszerkezet is elkészült, a következő napokban összeér a két oldal

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljárója részét képezi majd annak az intermodális csomópontnak, melynek lényege, hogy a buszpályaudvar is a vasútállomáshoz költözik, centralizálva ezzel a városba érkező és az onnan távozó távolsági járatokat is.

A gyalogos felüljáró egy része már korábban elkészült. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint már megvalósult a projekt első és második üteme is, melybe a déli oldal, azaz a gépészeti telep vágányai felett húzódó szakasz vasbeton építményei tartoznak. A híd középső részét képező acélszerkezet is elkészült, melyet a beruházás harmadik ütemeként a következő éjszakákon a déli oldal irányából tolnak majd a helyére, így összekötésre kerül a két vasbeton szerkezet. A hatalmas feladat elvégzésének idejére teljes vágányzár szükséges a zavartalan munka érdekében. A NIF Zrt. tájékoztatást adott arról is, hogy a gyalogos felüljáró projektje az ütemterv szerint halad, így előreláthatólag, a jelenlegi állás alapján a végső határidőre befejeződnek a munkálatok.

Az intermodális csomópont Székesfehérvár életében rendkívül fontos kérdést jelent, hiszen a tömegközlekedés modernizálását és egyszerűsítését is magába foglalja. Az utazók és az ingázók mindennapjait jelentősen megkönnyítheti majd az a komplexum és az összehangolt menetrend, ami a tervek szerint hamarosan megvalósul a városban. Korábban lapunkban is többször beszámoltunk már az ezzel kapcsolatos eseményekről, fejleményekről, valamint bemutattuk az elkészült látványtervek részleteit is. Mindezekben összefoglaltuk, hogy a parkosítás, a parkoló és úthálózat bővítésének, az új megállók kialakításának és a jelzőlámpák telepítésének tervei is jelzik, hatalmas beruházásról van szó az intermodális csomópont esetében. Ugyanakkor számos fontos kérdés és a tervezés során felmerült esetleges problémák mellett talán az egyik legfontosabb a Vasvári Pál Gimnázium sorsa lehet, melyre egyelőre nincs végső terv.

A híd középső részét képező acélszerkezet is elkészült, a következő napokban összeér a két oldal
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a tömegközlekedési csomópont tervezése már befejeződött, és a kivitelezéshez szükséges építési engedélyek is rendelkezésre állnak. A kiviteli terv szintű tendertervek pedig leszállításra kerültek a tervező konzorcium által, amelynek ellenőrzését már szintén megkezdték és folyamatosan halad. A jelenlegi tervek szerint a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást várhatóan 2021 második felének elején írják ki. A NIF Zrt. lapunk kérdésére tájékoztatást adott arról is, hogy az engedélyek és a kiviteli terv szintű tendertervek alapján a műszaki tartalom véglegesnek tekinthető a székesfehérvári intermodális csomópont tekintetében.

A fejlesztéssel kapcsolatban a város polgármestere, Cser-Palkovics András korábban elmondta, ha minden az ütemezett terv szerint halad, előreláthatólag 2022 tavaszán fizikai értelemben is megkezdődhet a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában