Frissen Fejérből

2021.04.26. 07:00

Hosszú hónapok után ismét megteltek a teraszok Fejér megyében

Sokan használták ki a jó időt és a régen várt lehetőséget.

Borsányi Bea, Palocsai Jenő

20210425 Székesfehérvár, belváros, teraszok, nyitás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kormány április közepén jelentette be, hogy amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei. Erre végül szombaton került sor. Lapunk felkeresett néhány helyet a megyében, hogy személyesen is megnézzük, mennyien ültek ki meginni egy üdítőt vagy kávét, netán ebédeltek az újranyitott vendéglátóhelyek teraszain.

Az időjárás is kegyes volt a hétvégén, hiszen néhány napja még esőt és hűvöset ígért a meteorológia, ám szombaton végül majdnem 20 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Ahogy az egyik fehérvári belvárosi helyiség üzletvezetője mondta, úgy indult a nap, ahogy a régi dízelmotor: lassan melegedett be. Persze a reggeli nyitáskor még jólesett egy puha takaróba burkolózni annak, aki első kávéját egy teraszon óhajtotta elfogyasztani. Ahogy azonban a nap egyre magasabbra kúszott az égen, úgy teltek meg a teraszok is a királyok városának belvárosában, délutánra pedig régen látott tömeg sétált a Fő utcán. Nem volt egyszerű üres asztalt találni az egymás mellett elterülő, helyenként egymásba érő teraszok valamelyikén, pont úgy, ahogy nagyobb rendezvények idején szokott lenni. A hosszú hónapok után, amely alatt elcsendesedtek és kiüresedtek az utcák, szinte furcsa volt látni a színes, tavaszi ruhákba öltözött, jókedvű embereket.

– Belefáradt már mindenki ebbe a helyzetbe, az emberek többsége szerintem alig várta, hogy végre ismét kiülhessen egy kávé vagy egy pohár ital mellé valamelyik teraszra. Szomorú viszont, hogy vannak vendéglátóhelyek, amelyeknek most újabb nehézséggel kell szembenéznie, a korábbi alkalmazottak egy része ugyanis máshol helyezkedett el az elmúlt időszakban, s nem szándékoznak visszajönni. Több helyen is munkaerőhiánnyal küzdenek

– mondta az említett üzletvezető

– Sokan voltak az elmúlt két napban? – tettem fel a kérdést egy másik étteremben. – Hajaj, még annál is többen! – válaszolták. – Nagyon örülünk, hogy fél év után legalább a teraszunkat meg tudtuk nyitni. Nálunk most nincs munkaerőhiány, a konyhai személyzetet meg tudtuk tartani, de a placcon teljesen új társaság dolgozik – tette még hozzá az üzletvezető.

Mi a helyzet vidéken?

A vidéki városok és kisebb települések kerthelyiségei is megteltek a hétvégén. Lapunk Mórra és Bodajkra is ellátogatott, ahol már a kora délelőtti órákban is betértek a vendégek, akik nemcsak ittak, hanem egy jót falatoztak is.

Móron már a kora délelőtti órákban is szállingóztak a vendégek, akik jókat ettek és ittak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Móron is nagy volt a roham a mögöttünk álló hétvégén. Több vendéglátóhely is megnyitotta teraszát a régóta otthonaikba zárt vendégek előtt. A központtól egy picit távolabb eső egyik étteremben már szombat délelőtt is többen éltek a lehetőséggel, aztán ebéd időben megindult a vendégek áradata. Az egyik pincértől megtudtuk, hogy az érkező vendégek egyik asztalt foglalták el a másik után, és nemcsak betértek egy-egy pohár frissítőre, hanem minden vendég választott az étlap kínálatából is. Délután és este aztán minden asztal megtelt, és egészen az esti kötelező zárási idő beálltáig fogyott a gírosz, a pizza, az üdítő és a sör. Arra a kérdésünkre, hogy érezhető volt-e visszaesés a házhoz szállításban, azt felelte a pincér, hogy egyáltalán nem tapasztaltak csökkenést a megrendelések számában.

Bodajk egyik bisztrójában is hasonló volt a helyzet. A tó közelségében működő vendéglátóhely is ugyanolyan mennyiségben szállította házhoz a pizzát leginkább Bodajkra, Balinkára, Nagyvelegre, mint korábban, ugyanakkor sok vendég személyesen is megjelent a helyszínen. Mint kiderült, a vendégek között sok helyi lakos volt, de még több kiránduló. Az ifjú város mögött magasodó Bakony ezernyi látnivalója és a várva várt jó idő sokakat előcsalt az otthonaikból. A helyiek és a túrázók nemcsak az itallapra voltak kíváncsiak, hanem a helyben sütött pizzákra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában