Frissen Fejérből

2021.04.16. 19:00

Enyingi földben nyugszik a református művészeti és általános iskola alapítója

A lelkipásztor hazatért. Hajdú Zoltán (1943–2021) református lelkész, az enyingi Tinódi református általános és művészeti iskola alapító igazgatója immár enyingi földben nyugszik. Szívének kedves bibliai igéje így szól: „Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen, az ezt mondhatja az Úrnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom!” (91. zsoltár 1–2. versei)

V. Varga József

Hajdú Zoltán (középen) feleségével a Nyáresti orgonamuzsika egyik múlt évi enyingi koncertjén

Fotó: FMH-archív / V. Varga József

Zoltánnal éppen két évtizede találkoztam először a Tinódi Lantos Sebestyén Református Művészeti Iskola hagyományos tavaszi népdaléneklő versenyén. Az ifjú dalosok éneke beragyogta szívünket, lelkünket – a megannyi kis pacsirta trillázásának Tavaszy Noémi színes grafikái szolgáltak hiteles díszletként. A díszterem azóta már Hajdú Zoltán nevét viseli.

Eszembe jut egy nyári tábor is, ahol az esti tábortűznél közösen szalonnát sütöttünk; egy ifjúsági találkozó, ahol kislányomat Zoltán rögvest „besorozta” az egyik helyi csapatba; egy hosszabb beszélgetés a kistemplomi kiállító térben, melyet bölcs intelmei kereteztek. Egy határon túli testvérgyülekezeti látogatás alkalmával felemlített visszatérő szava járása: „Szép hazánk szebbik felében…”

Hajdú Zoltán – Enying és a kalotaszegi Bánffyhunyad díszpolgára – 29 éven át élt a mezőföldi kisvárosban. Igarról 1979-ben költözött feleségével, Éva asszonnyal és három gyermekükkel Enyingre, ahol még két gyermekük született. Gyülekezetépítő munkája példaértékű volt, sokrétű lelkészi és közéleti munkája az 1990-es évektől túlnyúlt a település határain.

Hajdú Zoltán (középen) feleségével a Nyáresti orgonamuzsika egyik múlt évi enyingi koncertjén
Fotó: FMH-archív / V. Varga József

A rendszerváltást követően helyben önkormányzati képviselősége mellett alpolgármesteri feladatokat vállalt, és két cikluson keresztül országgyűlési képviselőként a „nagypolitikában” is hallatta hangját. Amint lehetőség nyílt rá, 1996-ban életre keltette a gyülekezet 1948-ban bezárt iskoláját, a Tinódi ezzel hazánk első egyházi fenntartású művészetoktatási intézménye lett, 2002-től kezdődően pedig újraindította az általános iskolai oktatói-nevelői munkát is.

Enyingen 2008-as nyugdíjazásáig szolgált lelkészként. Iván Géza lelkésztől és Szabó Szilárd iskolaigazgatótól tudjuk, hogy számos egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati tisztséget is ellátott. Nyugdíjba vonulása után is tevékenyen ápolta gyülekezeti és azon belül iskolai kapcsolatait – nem volt olyan év, hogy több alkalommal vissza ne tért volna a városba, az övéi közé. Emellett gyermekkori gyülekezetében, a fővárosi Salétrom utcai egyházközségben is rendszeresen hirdette a megváltó és feltámadt Jézus Krisztus örömhírét.

Többször mondta: ne hívják őt nyugalmazott lelkésznek, mert egy lelkipásztor soha nem megy nyugdíjba…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában