Melegváltás a kazánházban

2021.04.20. 07:40

Befejeződött a móri távhőtermelés kazáncserékkel járó rekonstrukciója

A lakosság semmit nem vett észre ugyan az átállás idején, de már két új és modern kondenzációs kazán is dolgozik a régiekkel párhuzamosan a Mórhő kazánházában, hogy a több mint 1200 lakásban mindig legyen meleg víz és fűtés.

Palocsai Jenő

Hippele Tibor karbantartó, kazángépész már megismerkedett az új technikával Fotó: Mórhő

A Széchenyi 2020 program keretében a Mórhő Kft. közel 68,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a távhőtermelés rekonstrukciójára. A beruházás majdnem 137 millió forintból valósult meg, amiből 44 százalék uniós, 5,5 százalék hazai forrás volt. Ehhez kapcsolódott az az 50 százalékos, 68 millió forintos önerő, melyet a Móri Hőtermelő Kft.-nek kellett finanszíroznia.

A rekonstrukció lényege, hogy a régi típusú me­legvíz-kazánok helyére jobb hatásfokú, úgynevezett kondenzációs kazánok kerülnek. A fejlesztés eredményeként jelentős primerenergia-megtakarítás érhető el, és jelentősen kevesebb üvegházhatású gáz kerül ki a szabadba.

Pallag Róbert, a távfűtési vállalat ügyvezetője kérdésünkre elmondta:

– Telephelyünkön hat kazán található jelenleg. A felújítás során két régi kazánt, egy tartalékot és egy használaton kívülit elbontottunk, és ezek helyére került a két új, földgázégetővel szerelt, egyenként 2500 kW teljesítményű, korszerű, kondenzációs melegvíz-kazán.

Az új technikának nemcsak a teljesítménye nagy, de az energiahatékonysága is. A távfűtési cégnél a fejlesztést követően a kazánok földgázfelhasználása akár 7400 gigajoule-lal is csökkenhet évente, így a számítások szerint 51 ezer GJ energiát emészt majd fel mindössze a négy régi és a két új kazán egyévnyi üzem alatt. Nemcsak a földgázfelhasználás csökken, hanem ezzel párhuzamosan az üvegházhatású gázok termelődése is. Az előzetes kalkulációkat tekintve ezen gázokból 542,5 tonna szén-dioxid-egyenértékkel kevesebb képződik majd a móri távfűtés kazánházában.

Hippele Tibor karbantartó, kazángépész már megismerkedett az új technikával Fotó: Mórhő

Üzembe helyezésük és műszaki átadásuk gyakorlatilag még februárban megtörtént, ám a fejlesztés csak most zárult le. A maradék négy berendezés megszakítás nélkül dolgozott, így az 1202 háztartás nem vett észre semmilyen fennakadást a szolgáltatásban a csere idején. A kazánok füstgázvezetékei kazáncsoportonként külön kéménybe vannak vezetve. A megfelelő hatékonyságot segíti egy távhőrendszeri keringető szivattyú is, mely folyamatosan átforgatja a szükséges vízmennyiséget a kazánokon. Mivel a kazánokba belépő vízhőmérséklet nem lehet alacsonyabb az előírtnál, ezért beépítettek egy visszakeverő szivattyút is. Hogy figyelni lehessen a kondenzációs kazánok által megtermelt hőmennyiséget, beépítettek mindkét készülékhez egy-egy hőmennyiségmérő is.

A modernizálás nem volt olcsó, így felmerült a kérdés, hogy érinti-e a távfűtési és meleg víz után fizetett árakat a változás. Pallag Róbert azt a megnyugtató választ adta, hogy a szolgáltató nem tervez áremelést a fejlesztés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában